GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
11 Eylül 2024 Çarşamba 09:54

Oda başkanı açıkladı... Çaya, kahveye zam gelecek mi?

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, çaya gelen yüzde 18’lik son zamma rağmen yılbaşına kadar çay kahve fiyatlarında değişikliğe gidilmeyeceğini duyurdu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İki gün önce kuru çayın kilosuna yüzde 18’lik zam geldi. Üst üste gelen zamlardan sonra vatandaşlar, içtikleri bir bardak çaya da zam gelip gelmeyeceğini merak etmeye başladı. Bu soruyu, İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı’ya sorduk. Başkan Kırdı, vatandaşı sevindirecek bir yanıt verdi.

ÇAYDAN SONRA ŞEKERE DE ZAM!
5 kiloluk çayı indirimli fiyattan 950 liraya satın alırken, 1150 liraya almaya başladıklarını anlatan Oda Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “Her zaman olduğu gibi çaya yapılan zammın ardından şekere de zam gelecek. Biz kahvehane işletmecileri, bu zamlara rağmen çaya kahveye yılbaşına kadar zam yapmayacağız” açıklamasında bulundu. Şekeri artık toptan alamadıklarını, çünkü toptan şeker alacak paraları olmadığını anlatan Başkan Kırdı, şu değerlendirmelerde bulundu:

VATANDAŞIN ÇAY İÇMEYE MECALİ KALMADI
“En ucuz şeker neredeyse oraya gidip alıyoruz, bakkaldan, marketten. O günkü ihtiyacımızdan fazlasını almamaya gayret ediyoruz. Bugün birinci sınıf kahvehanelerde çay 15 lira, ikinci sınıf kahvehanelerde ise 13 lira. Çay ocaklarında ise 10 lira. Bir fincan kahveyi 30 liradan satıyoruz. Bu fiyatları yılbaşına kadar uygulamaya devam edeceğiz. Yılbaşına doğru, yeni bir fiyat düzenlemesi için talepte bulunacağız. Çaya yapacağımız zam 2-3 lira, kahveye yapacağımız zam ise 10 lira olacak. Yani çayı 18, 15, 13 lira olarak yenileriz, kahve de 40 lira olur. Paranın değeri kalmadı. Kahvehane işletmecileri olarak sürekli kan kaybediyoruz. Kiralar anormal arttı. Vergiler belimizi büküyor. Fakat vatandaşın da bir çay içmeye mecali kalmadı. Vatandaşı bir bardak çaydan mahrum bırakmamak için biz de esnaf olarak dişimizi sıkıyoruz. O kadar çok müşteri kaybettik ki, özellikle emekli kesimi kahvehanelere gidemez oldu. İşyerlerine çay servisi yapıyorduk, onlar da çaylarını kendileri yapmaya başladılar. Zaten düşük kar marjıyla iş yapıyoruz. Yılbaşına kadar zam yapmayarak, zaten az olan karımızı daha da aşağıya çekmiş olacağız.”