GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Eylül 2016 Cuma 20:57

O soruyu yeniden gündeme getiren gelişme: BMC taşınıyor mu?

Onlarca çalışanın kendi istekleriyle işten ayrılması sonrası kurumun ödediği teşvikler İzmir’in günlerce tartıştığı soruyu yeniden gündeme getirdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Kentin en büyük otomotiv firması BMC’nin Bakanlar Kurulu kararıyla savunma sanayisini Sakarya’nın Karasu ilçesine taşıması kararı İzmir gündeminde uzun süre tartışmalara neden olmuştu.

İşadamı Ethem Sancak, Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi ve Öztreyler firmasının TMSF’den satın aldığı BMC'nin önemli kolunu Sakarya’ya taşımasına gerekçe olarak teşvik gösterilmiş, kararda Sakarya’nın 3., İzmir’in ise 1.teşvik bölgesinde yer alması temel neden olarak gösterilmişti.

Kararın ardından kentte BMC’nin otomotiv sanayiini de Sakarya’ya taşıyacağı söylentiler tavan yaparken tartışmalara noktayı dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Başbakan Yıldırım koymuştu.

Yıldırım’ın ‘BMC İzmir’den gitmeyecek’ açıklamasının ardından durulan tartışmalar flaş bir gelişmeyle yeniden gündeme geldi.

BMC bünyesinde sendikaya bağlı 61 işçiyle birlikte çok sayıda personel kendi istekleriyle işten ayrıldı. İşten ayrılanlara kurum tarafından kıdem tazminatının yanı sıra 2 maaş da teşvik verilmesi taşınma iddialarını güçlendirerek yeniden gündeme getirdi.
Süreçte BMC sessizliğini korurken, sendikadan açıklama geldi. BMC İzmir’de örgütlü TÜRK-İŞ’e bağlı Türk Metal İş Sendikası İzmir 1 no’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun işçilerin kendi istekleriyle ayrıldıklarını açıklarken, 2 maaşlık teşviki de doğruladı. Ancak Tosun BMC’nin kente faaliyet göstermeye devam edeceğini söyleyerek iddialarını tamamen yalanladı.

Öte yandan yine İzmir’in teşvik sorununa dayandırılan iddialara göre BMC’nin ya Sakarya Karasu’daki yeni araziye ya da Turgutlu’da Sancaklar’a ait OSB’ye taşınacağı dillendiriliyor.

İZMİR’DEKİ SESSİZLİĞE KARŞIN SAKARYA İÇİN DEV ORTAKLIK
Öte İzmir’deki fabrikada sadece otobüs, TOMA ve kirpi adı verilen araçlarının üretimi devam ederken; firma yeni üretim yerinde önemli iş birliklerine imza atmayı sürdürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda BMC, İzmir’deki durgunluğa karşın Alman savunma devi Rheinmetall Holding AG ve Malezya merkezli Etika Strategi SDN BHD ile ortak girişimleri başlatarak Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunmuştu. Yeni ortaklık ile birlikte Sakarya’daki yeni üretim alanında savunma sanayinde önemli projeler gerçekleştirilecek.