GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Haziran 2021 Salı 11:13

O şirketten Büyükşehir’in planlarına itiraz: Turizm ve ticaret istedi!

Diyarbakırlı merkezli Aktarlı Grup’a ait Ege Yıldızı Gayrimenkul A.Ş sahibi olduğu Alsancak Limanı’nın girişinde bulunan arazi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlarına itiraz etti. Şirket, bölgede turizm ve ticaret talebinde bulundu. Yapılan başvuruda; bölgede ticaret-ofis-konut ve otel kullanımlarını gerekçe gösterdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları tamamlanan Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) Nazım İmar Planı’na bir çok itiraz geldi.

Alsancak Limanının giriş kısmından başlayarak, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda İzmir Körfezi, güneyde Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan alanda; 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda hazırlanan; Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’na Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Zorlu Grubu’na ait Pastell A.Ş ile Ege Yıldızı Gayrimenkul A.Ş itiraz etti.

İmar Planlarında en dikkat çeken başvuru Diyarbakır merkezli Aktarlı Gruba ait olan Ege Yıldızı Gayrimenkul A.Ş’den geldi. Uzun süredir otopark olarak kullanılan Alsancak Limanı’nın girişindeki arazi için “turizm ve ticaret” fonksiyonu talep edildi. Mevcut imar planlarında “meskun konut alanı” olarak görünen yerde değişiklik yapılması istendi.

Başvuruda; parsel çevresinin ticaret-ofis-konut ve otel gibi binalardan oluştuğu belirtilirken alanın üst ölçekli imar planlarında “turizm ve ticaret” kararlarının bulunduğu anlatıldı. 1988 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi onaylı imar planında ticaret-konut ve turizm fonksiyonunun bulunduğu dile getirilirken 1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “turizm alanı” ilan edilen bölgenin 2004’te “turizm alanından” çıkartılmasının gerekçe olamayacağı vurgulandı.

ARAZİ KİME AİT?
Planlama alanına ilişkin başvurulara konu olan arazinin sahibi görünen şirketin ticaret sicil kayıtlarında ortakları arasında Raif Aktarli, Abdülmennan Güzel ve Ömer Güzel gibi isimler yer alıyor.

Şirket ile ilgili de resmi internet sitesinde şu bilgiler bulunuyor:

“1940 yılında Diyarbakır Silvan ‘da tarım ve çiftçilik ile ticari faaliyetlerine başlayan Aktarli Grup, 1989 yılında Ankara ‘da GAP otel ile otelcilik deneyimine başlamıştır. 1999 yılında Kuşadası Risus Aqua Beach Resort ve 2004 yılında İstanbul Legacy Ottoman otelleri ile otelcilik sektöründe büyümeye devam eden Aktarlı Grup, 3 ‘ü 5 yıldızlı olmak üzere toplam 6 otel ile otelcilik faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedir. Günümüz de Türkiye ‘nin 4 bölgesi de Turizm , Tarım , İnşaat , Tekstil ve Yeme İçme sektöründe faaliyet göstermektedir”