GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Mart 2020 Cumartesi 14:31

O şirket kapasitesini arttırıyor: Çinko ve kurşun çıkartacak!

Türkiye’de çıkartılan çinko-kurşun rezervinin yüzde 60’ını elinde bulunduran CVK Grup İzmir’in Bayındır İlçesi Sarıyurt ve Kızıloba Köyleri’nde çalışmalarını genişletecek. Bölgede sondajlar yaparak ilerleyen şirket İhlas Holding’ten aldığı maden ruhsatıyla arama faaliyetlerini sürdürüyor. Bölgede su yatakları ve tarım alanlarına zararları tartışılan maden arama faaliyeti için 26 Mart’ta toplantı düzenlenecek.

EGEDESONSÖZ- Çanakkale, Balıkesir ve Kaz Dağları gibi kritik yerlerde kurşun-çinko ve bakır madenleri bulunan CVK Grup, İzmir’in Bayındır İlçesi’nde çalışmalarını hızlandırdı. Birkaç yıl önce İhlas Holding’e bağlı İhlas Madencilik’e verilen maden ruhsatlarını devralarak çalışmalarını sürdüren şirket, Türkiye’deki çinko rezervinin yüzde 60’ını sahibi olduğu 100’e yakın maden ocağından çıkartıyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Fatih Çevik’in yaptığı CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bayındır İlçesi,  Sarıyurt  ve  Kızıloba  Mahallesi  Mevkii'nde İR:87500 Ruhsat Numaralı sahada “IV.  Grup  (Kurşun-Çinko)  Maden  Ocağı  Kapasite  Artışı,  Kırma-Eleme  Tesisi  ve  Sondaj Yöntemiyle Maden Arama Faaliyeti” gerçekleştirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kapasite artışı için başvuru yapan şirket, 26 Mart tarihinde Sarıyurt Mahallesi köy kahvesinde saat 13:00’te projeyi halka anlatacak.   

Projeyle ilgili bölgede şimdiye kadar 74 adet sondaj yapan şirketin faaliyetlerinin su kaynaklarına ve tarım alanlarına zarar verip vermeyeceği de tartışılıyor. Cevherleşme işlemlerini tamamlayan şirketin bölgede yapacağı çalışmalar ayrıca uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Ovacık Tabiat Parkı'na yakın bölgede yer alan ve Ergenli Barajı'nın üst kısımlarında faaliyet gösterecek olan maden arama faaliyetleri için bölgeye tesisler kurulacak. 

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Tesisin daha önce Bayındır’da belli bir alanda Mir Madencilik ismiyle faaliyet gösterdiğini anlatan Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Bu işlem ve yapılacak çalışma tesislerin alanının genişletilmesi ve kapasitesinin arttırılmasıdır. Herkesin bildiği gibi madenler ve taş ocaklarına karşı toplumsal bir refleks ister istemez doğuyor. Bu durumun iyi anlatılması ve sağlıklı iletişimin sağlanması önemlidir. Bayındır, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bir ilçemiz. Burada tarım arazilerinin kullandığı su yatakları var. Vatandaşlarımız bize durumla ilgili bilgiler soruyorlar. Halkın katılımı toplantısını yakından takip ediyoruz. Bakanlık yetkilileri zaten bize gerekli bilgiyi verecektir. Süreci biz de izlemeye devam ediyoruz” dedi.

ÇİNKO NEDİR?
Çinko kullanım açısından demir dışı metaller içerisinde alüminyum ve bakırdan sonra gelen önemli üç metalden birisidir. Bu üç metal başlıca, demir ve çeliğin korozyona karşı direncinin artırılmasında, döküm sanayinde kullanılan özel alaşımlar ile pirinç alaşımları yapımında kullanılmaktadır. Çinko ayrıca, çinko plakaların yapımında, çatı kaplama malzemelerinde ve lastik sanayiinde de kullanım alanı bulmaktadır.

KURŞUN NEDİR?
Kurşun inşaat yapımında, kurşun asitli bataryalarda, mermi ve saçmalarda, ağırlıklarda, lehim, kurşun ve kalay karışımı, düşük sıcaklıkta eriyebilen alaşım parçası olarak ve radyasyon kalkanı olarak kullanılır.