GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Kasım 2021 Pazartesi 09:38

O planlara yapılan itirazlar meclis gündeminde

Konak Belediyesi Beştepeler Planları’na, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü, Şehir Plancıları Odası, Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar meclis gündeminde ele alınacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi Dayıemir, Dolaplıkuyu, İmariye, Selçuk, Aziziye, Tınaztepe, Duatepe, Kocatepe, Çimentepe, 1. Kadriye, 2. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs ve Zafertepe mahallelerini kapsayan, Beştepeler Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarına itiraz edildiği öğrenildi.

İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bölgede yaşayan vatandaşlar planlara dair itirazlarını geçtiğimiz günlerde Konak Belediyesi’ne dilekçe ile sundu.

İtirazlar, Konak Belediyesi’nin aralık ayı meclis gündemine gelecek. Başkanlıktan gelen önergeler arasında yer alan gündemlerin komisyonlara gönderilmesi bekleniyor.

Meclis gündeminde vatandaşların itirazları ile ilgili “Hak kaybından dolayı mağduriyet yaşanacağı, kentsel dönüşüm istenmediği, yeterli bilgi verilmediği, sosyal ve teknik altyapı alanlarında kaldığından mağduriyet yaşanacağı, düzenleme ortaklık payının yüksek olduğu, dikey yapılaşmanın kent siluetini olumsuz etkileyeceği, mevcut dokunun yok sayıldığı, sosyolojik boyutlarının göz önüne alınmadığı, yöre halkının çok katlı apartmanlaşmaya karşı olduğu, tek ada tek parsel önerisi nedeniyle mağduriyetler yaşanacağı vebenzeri” ifadeleri yer aldı.

50 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK
İzmir’in en eski mahallelerine ev sahipliği yapan, şehrin köklü tarihini, belleğini barındıran Beştepeler’de 14 mahalleyi, yaklaşık 200 hektarlık bir alanı kapsayan plan, 50 bin kişilik bir nüfusu çağdaş ve modern bir yaşam alanına kavuşturacak. Sosyal donatı alanlarının çoğaltıldığı planda, 19 Mayıs, Hasan Özdemir ve 1. Kadriye mahalleleri arasında kalan bölge için iki vagonun birbirini karşı ağırlıklarıyla etkilemesi prensibiyle çalışan füniküler sistemi uygulanacağı dikkat çekiyor. Ulaşıma çevreci bir çözüm sunan füniküler hattın 500 metrelik bir güzergâhta hareket etmesi planlanıyor.