GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Nisan 2022 Salı 17:54

O kamu projelerine bakanlıktan ret!

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nün Kemalpaşa ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün Kınık’ta açmak istediği taş ocakları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ret aldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kamu idareleri tarafından yapılmak istenen taş ocakları ile ilgili kararını verdi. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyurulara göre Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün projelerinin çevresel etki değerlendirme süreçlerinin iptal edildiğini duyurdu.

-DSİ GÖLET İÇİN TAŞ OCAĞI AÇACAK!

-BAKANLIKTAN ONAYI ALDI... ZEYTİNLİKLERİN YANI BAŞINA KALKER OCAĞI!

ÇED süreçlerinin, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 4. hükmü gereğince iptal edildiği belirtildi. Maddede “Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde,aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır” ifadeleri yer alıyor.

ORMANLIK ALANIN ORTASINDA
Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü, Manisa’nın Yunusemre ilçesinde hayata geçireceği “Kırgeçit Göleti ve Sanayi Suyu Temini” projesinin inşaat aşamasında gerekli olan hammaddeyi sağlamak için Kemalpaşa’nın Damlacık Köyü sınırları içerisinde kireç taşı ocağı açmayı planlıyordu. Proje dosyasına göre ocak alanı 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanında yer alıyordu. Kızılçam ağaçları ile kaplı ruhsat sahasında ocağın açılması için ağaç kesimi yapılacaktı. Ocak alanı, Spil Milli Park’ına da kuş uçuşu olarak yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta kalıyor. 

ZEYTİNLİKLERLE ÇEVRİLİ
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü İzmir’in Kınık ilçesindeki Işıklar Mahallesi’nin sınırları içerisinde kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Kalkerin çıkarılmak istendiği proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman ve tarım alanı olarak kayıtlıydı. Ayrıca kalkerin çıkarılmak istendiği alanın 3 kilometrelik yarı çapında çok sayıda zeytinlik yer alıyordu. En yakın zeytinlik ise yaklaşık 200 metre uzaklıktaydı. Her iki proje kapsamında da hammaddenin çıkarılmasında dinamit kullanılacaktı.