GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Mart 2019 Cuma 18:18

O belediyede işçiler ayaklandı: Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik!

AK Partili Menderes Belediyesi ile Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmadı. İşçiler belediye önünden yürüyüşe geçerken Sendika Başkanı Metin Şanlı, “Kimse bizi siyaset yapmakla suçlamasın. İşçilerimizin tek derdi ekmek, aştır. Kan kustuk kızılcık şerbeti içtik” dedi.

EGEDESONSÖZ- Menderes Belediyesi ile Türk-İş Sendikası’na bağlı Belediye İş Sendikası arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinden grev kararı çıktı. İşçiler haklarını vermeyen AK Partili Belediye Başkanı Bülent Soylu’ya tepki gösterdi. Belediyede çalışan 72’si kadrolu 300’e yakın işçi  belediye önünde basın açıklaması yaparak yürüyüşe geçti.  Sendika yetkililerine “yüzde 11’den fazla zam vermem” diyen Başkan Bülent Soylu’dan enflasyon oranı olan yüzde 20 civarında zam işçiler ayrıca içeride kalan ve ödenmeyen ikramiyelerini de talep etti.

UZLAŞMAZ TUTUMU VAR
Belediye önünde işçilerle birlikte açıklama yapan Belediye-İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Metin Şanlı, “Hiç kimse bizden enflasyonun altında bir sözleşmeye imza atmamızı beklemesin. Belediye-İş toplu sözleşme süreçlerinde, günübirlik, dönemsel fırsatçı politikalar değil; karşılıklı güvene dayalı uzun vadeli ve ilkeli politikalar izlemektedir. Belediye-İş’in; dürüst, tutarlı ve ilkeli toplu sözleşme politikaları sonucu, örgütlü olduğu iş yerlerinde toplu sözleşmeler masada bitmiştir. Masada biten sözleşmelerimiz, ülkemizin gerçeklerinden uzak olmadığı gibi, üyelerimizin beklentilerinden, enflasyondan, hayat pahalılığından ve çocuklarımızı daha iyi yaşatma arzumuzdan bağımsız değildir. Sendikamızın bütün iyi niyetli çabalarına ve samimiyetine karşın Menderes Belediyesi’nde toplu sözleşme sürecimiz Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun tek taraflı, uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkanmıştır” dedi.

KARDEŞ KARDEŞE BUNU YAPAR MI?
Belediye Başkanı Soylu’nun süreci bilerek ve isteyerek çıkmaza soktuğunu belirten Şanlı şunları söyledi:

“Menderes Belediyesi’nde 09.01.2019 tarihinde başlayan toplu sözleşme sürecimizde üç oturum yapılmış, 08.03.2019 tarihi itibariyle 18 maddede anlaşma sağlanamamıştır. Uzlaşmazlığın sebebi Sayın Soylu’nun bize layık gördüğü %11’lik ücret artışıdır. Aslında %11’lik teklif, “ben uzlaşmak istemiyorum” demektir. Sayın Soylu’nun bu uzlaşmaz tutumu, toplu sözleşme sürecimizi geri dönülmez bir noktaya doğru sürüklemektedir. Çünkü yasal olarak toplu sözleşme sürecinde uyuşmazlık tutanağının tutulması aşamasına gelinmiştir. Hiç kimse bizleri hakkımızı aradığımız için “siyaset yapmakla” suçlamasın. Menderes Belediyesi işçisi seçim değil, geçim derdindedir, ekmek derdindedir. Bizler iyi niyetimizi her aşamada gösterdik. Menderes Belediye işçisinin iki ikramiyesi ve üç bayram primi ödenmemesine rağmen sustuk, “kan kustuk, kızılcık şerbeti içtik” dedik. Biz sadece alın terimizin karşılığını, hakkımızı istiyoruz. Bizlerin sabrını test edenler, yanlış yapıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her sabrın bir sınırı, her yolun bir sonu var. Ülkemizin gerçeklerini de yaşadığımız ekonomik sıkıntıları da çok iyi biliyoruz. 2019 yılı asgari ücret artışı %26,06. Şubat 2019’da TÜİK’in açıkladığı Aralık 2018 enflasyonu %20,30, gerçek enflasyon dediğimiz, çarşı Pazar enflasyonu %30’un da üzerindedir. Sayın Soylu, bu ekonomik gerçekler ortadayken, yıllardır Menderes’e emek veren, alın teri döken, her türlü fedakârlığı yapan işçi kardeşlerinize yaptığınız %11’lik teklif, ekonomik gerçekliklere, sizin kardeşlik hukukunuza sığar mı?

Sayın Soylu, siz unutmuş olabilirsiniz ama biz unutmadık. Hatırlayın, 2017’deki sözleşme imza töreninde “Çalışma arkadaşlarımız bizim kardeşlerimizdir. Kardeşlerimiz için en iyisi neyse onu yapmanın arzusundayız” diyordunuz. Kardeş kardeşe bunu yapar mı? Ya göründüğünüz gibi olun ya da olduğunuz gibi görünün. Gün Menderes işçisine hak ettiğini verme, kardeşliğinizi gösterme günüdür.


Menderes, İzmir’imizin göz bebeği, Ege’nin incisidir. Menderes’i Menderes yapan, günün 24 saati, hayatın tüm alanlarında alın teri döken; Menderes’e emek veren belediye emekçileridir. Bugün Menderes Belediyesi’nde üyelerimiz, belediye emekçileri huzursuzdur. Üyelerimiz günlük mesailerini “ne zaman toplu sözleşme imzalanacak” “geçim sorunumuzu çözebilecek miyiz?” gibi düşüncelerle geçirmektedir. Bizler üyelerimizin daha huzurlu ve verimli bir şekilde çalışmalarını, üretmelerini Menderes halkına daha da iyi hizmet vermelerini istiyoruz. Geleceği konusunda kafasında belirsizlikler olan, hayat pahalılığından, zamlardan bunalan üyelerimizin daha iyi hizmet vermesi beklenemez.

Menderes Belediyesi işçileri de Menderes halkı da böyle bir belirsizliği adaletsizliği hak etmiyor. Elbirliğiyle bu sorunu çözmeliyiz. Biz dün olduğu gibi, bugün de sorumluluk bilinciyle taşın altına elimizi koymaya hazırız. Biz dün olduğu gibi yarın da bize bir adım atana iki adım atmaya hazırız. Ancak  hiç kimse bizden enflasyonun altında bir sözleşmeye imza atmamızı beklemesin. Sendika olarak Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’dan talebimiz açık ve nettir.

Sayın Soylu, Menderes’te toplu sözleşmeye değil, mutlu sözleşmeye imza atın. Kardeşliğinizi gösterip, enflasyonun geldiği noktaya bakıp, elinizi vicdanınıza koyup, sözleşmeyi masada bitirin. Unutmayın ki, sözleşmeye atacağınız imza, iş barışına, huzura ve alın terinin hakkına atılacak imza olacaktır”