GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
8 Kasım 2017 Çarşamba 11:05

NHP İlaç'tan böbrek taşına 'Gilaburine' formülü

Gilaburu bitkisinin meyvelerinden elde edilen ve böbrek taşı rahatsızlığı olanlar için 12 yıllık Ar-Ge çalışması sonrasında üretilen Gilaburine, eczane raflarındaki yerini almaya başladı.

Gilaburu bitkisinin meyvelerinden elde edilen ve böbrek taşı rahatsızlığı olanlar için 12 yıllık Ar-Ge çalışması sonrasında üretilen Gilaburine, eczane raflarındaki yerini almaya başladı. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’ndeki eczanelerde ürünün satıldığı bilgisini veren NHP İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Bayram Gökyer, 2017 sonuna kadar Türkiye’nin her bölgesinde hastalara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Destekleyici ve koruyucu tıp uygulamalarına olan ilginin her geçen gün artması birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasında, doğal ürünlere olan ilgiyi de artırıyor. Hastaların şifa bulmak amacıyla kullandığı doğal ürünler yoğun talep görürken; sektöre yeni bir soluk getiren NHP İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., 12 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu ürettiği ‘Gilaburine’ ile böbrek taşı rahatsızlığı olanların tedavilerine destek oluyor. Gilaburine’nin Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’ndeki eczanelerde bulunduğunu aktaran şirketin Genel Müdürü Bayram Gökyer, 2017 sonuna kadar ürünü Türkiye’nin her bölgesine ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Bitkisel ürünlere dayalı tamamlayıcı tedavilerin son yıllarda önem kazandığına dikkat çeken Gökyer, “Hastalıkların tedavisinde ve hastalıklardan korunmada doğal ürünlerin kullanımı artık bilimsel olarak kabul edilmiş durumda. Aslında birçok ilacın kökeni, bitkilere dayanıyor. Ancak bunların şifa olabilmesi doğru yöntemlerle ve uygun koşullarda üretilmesine bağlı. Bu da sektöre ciddi sorumluluklar yüklüyor çünkü bu kolay bir iş değil” diye konuştu.

İHTİYAÇTAN DOĞDU

Gilaburine’nin de önemli bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını aktaran Gökyer, “Böbrek taşı, kronik ve bazı durumlarda çözümsüz bir rahatsızlık. Taşın giderilmesi için kimi zaman ameliyatla kimi zaman da taş kırma yöntemleriyle hastaya müdahale ediliyor. Sonrasında ise bol sıvı tüketimi yapılması tavsiye ediliyor. Ancak bu kesin bir çözüm oluyor mu? Maalesef hayır çünkü genetik yatkınlık ve beslenme alışkanlıkları, böbrek taşının yeniden oluşmasını tetikleyebiliyor. Bu durum alternatif ürünlerin kullanımını ortaya çıkarıyor” ifadesinde bulundu.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Bu noktada böbrek taşı tedavisine yardımcı olacak bir ürüne ihtiyaç bulunduğunu aktaran Gökyer, “Gilaburu bitkisinin meyvelerinin en önemli özelliği, böbrek taşı rahatsızlığı olanların tedavisine destek olması. Biz de buradan hareketle 12 yıl önce bir çalışma başlattık. Böylece hem partner şirketimiz bünyesinde hem de Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne bağlı Teknoparkta yürüttüğümüz araştırmalar sonucunda bu bitkinin ekstraktından elde ettiğimiz Gilaburine isimli ürünü ortaya çıkardık. Bu ürün, üniversite-sanayi işbirliğine de güzel bir örnek oluşturdu” dedi.

YÜZDE 100 DOĞAL

Ürünün, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu ve böbrek taşının vücuttan idrar yoluyla atılmasında büyük kolaylık sağladığını hatırlatan Gökyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gilaburine, aynı zamanda taşın düşme esnasında sebep olduğu ağrı ve inflamasyonu gideriyor. Antimikrobiyal özelliğiyle de ürün, böbrek taşı stazına bağlı olarak gelişebilen idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine de yardımcı oluyor. Ayrıca ürünün yüzde 100 doğal olması da vücudun sağlıklı kalması için büyük önem taşıyor.”