GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Ocak 2023 Pazartesi 14:15

Nalbantoğlu’ndan ‘cezaevi’ çıkışı: Millet Bahçesi olsun, ilk ben yuvarlanırım!

CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, kentte gündeme gelen Halkapınar – Otogar Metro projesi ve Buca Cezaevi arazisine dair açıklamalarda bulundu. Nalbantoğlu, metro projesine verilen 3 bin TL’lik bütçe için, projeye dair iyi niyetin olduğunu ancak artık icraata geçlilmesi gerektiğini söyledi. Nalbantoğlu, ayrıca Buca Cezaevi arazisi için Millet Bahçesi olduğu takdirde, Millet Bahçesi reklamlarında özellikle buna dikkat çekildiğini belirterek “İlk ben yuvarlanacağım” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, SONSÖZ TV ekranlarında Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Nalbantoğlu, kent gündeminde tartışmalara neden olan Halkapınar – Otogar Metrosu’na ayrılan pay ve Buca Cezaevi arazisine ne olması gerektiğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İzmir’de yapılması planlanan projelere değinen Nalbantoğlu, merkezi hükümetin İzmir’e dair bakış açısını yorumladı. Mevcut hükümetin ‘İzmir’e şaşı bakıyor’ söylemlerini değerlendiren Nalbantoğlu, durumun sadece İzmir özelinde olmadığını ve CHP’li bütün belediyelerde yaşandığına dair dikkat çekerek, “Mevcut hükümetin kimi planlamaları yaparken sadece İzmir’e değil CHP’li belediyelere pek de sıcak bakmadığı çok özel şeyler gerektirmeyen kimi işlerin çözümü konusunda da ön açıcı ve cesaretli adımlar atmadığı konusu bir realite. Bu konuda bir tanımları da var; ‘biz siyaset yapıyoruz sizin işlerinizi büyütmek için yapmıyoruz bu siyaseti bizim de kendimize göre bir siyasi anlayışımız var’ diyorlar. Haklı da olabilirler. Kimse kimsenin güzel hatırı için siyaset yapmıyor. Ülkenin bütününü yönetmek ve buna dair yetki almak başka bir sorumluluk ister. Başka bir kararlılık ve davranış biçimi ister. Bunu görmediğimiz için İzmir’de yaşayan biri olarak bundan dolayı üzülüyorum” dedi.

HALKAPINAR – OTOGAR METROSU ÇIKIŞI: ARTIK İCRAATE DÖNÜŞMELİ
2023 yılı yatırım programı ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İzmir için Halkapınar-Otogar Metrosu’na sembolik olarak 3 bin TL ayırması kentin gündemine oturdu. Birkaç senedir yatırım programı içerisinde dahil olan ancak sembolik paralar ayrılması sebebiyle mevcut hükümet eleştirilere maruz kaldı. Hükümete dair diğer bir eleştiri ise Nalbantoğlu’ndan geldi. Nalbantoğlu, projenin artık icraata geçmesi gerektiğini belirterek, “Halkapınar - Otogar metrosu işi; bütçede iz bedel diye bir şey var. O değeri koyarsınız, bütçe en son bittiği zaman son satırında bütçeyi yürütme hakkına sahip olan kurumun fasıllar arası aktarma yetkisine sahip dersiniz. Son 4 senedir hep iz bedelle gidiyorsa bir proje… Buna niyetlisin ama bak kaç sene geçti. Hala iz bedel olarak duruyor. İlk koyduğun sırada anlaşılabilir bir şey. İyi bir niyet. Uygun para ve fon bulunduğunda buraya kaynak aktarılacak diyorsun. Bir sene daha geçiyor, bir sene daha geçiyor… Bu çok anlaşılabilir bir şey değil. Artık icraata dönüşmeli. İzmir’in ihtiyacı olan bir şeyse ve madem bunun yapılmasına inanıyorsun şuraya bir kaynak bul, kaç sene geçti. Bu konuda İzmirlinin reaksiyoun haklı buluyorum. Dalga mı geçiyorsunuz? Mutlaka yapılması gereken ve başkanlık için muhteşem bir işse ki 4 sene üst üste koyduğunuza göre siz de öyle görüyorsunuz, şu kaynağı bul artık. Ne işlere kaynak buluyorsun da buraya kaynak bulamıyorsun. İnandırıcı ve samimi değil. Bu konudaki İzmirlilerin tepkisi çok doğal ve çok anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

‘BUCA CEZAEVİ ARAZİSİNE AVM YAPACAĞIM DİYORSANIZ BU İŞLERDEN VAZGEÇİN’
Buca Cezaevi’nin yıkılmasının ardından araziye dair ne olacağına dair kentte tartışmalar sürüyor. Muhalefet cephesinde, hükümetin alanı konutla donatacağı iddia edilirken mevcut hükümet yetkilileri bu iddiaları reddediyor. Nalbantoğlu, alanın imara açılmaması konusunda öneride bulunarak, “Havadan çekilmiş fotoğraflar var Buca’da. Bugünün temel bir sorunu değil. Buca ve o bölge nasıl bir şeyle bu hale getirilebilir? Bir tane ağaç yok! Nasıl bu hale gelebilir? Kendi kararınızla taşımaya karar verdiğiniz ceza evinin çok geniş bir arazisi var. Burayı da illaki imar kapsamına alacağım, AVM yapacağım diyorsanız bu işlerden vazgeçsinler” yorumunda bulundu.

‘MİLLET BAHÇESİ OLURSA İLK BEN YUVARLANACAĞIM’
Nalbantoğlu, Mevcut hükümetin Millet Bahçelerini çok sevdiğini ve bu alanın da Millet Bahçesi olması gerektiğini söyledi. Millet Bahçesi’ne dair yapılan reklamlarda alana gelenlerin yeşillikler içinde yuvarlandığına dikkat çekildiğini ve bu yüzden bölgenin Millet Bahçesi olduğu takdirde ilk olarak kendisinin alanda yuvarlanacağını belirtti. Nalbantoğlu alana dair yorumlarını şöyle ifade etti:

Millet Bahçesi yapmayı ne kadar seviyorlar arkadaşlar? O yaptıkları Millet Bahçeleri de ne kadar kullanılıyor bilmiyorum ama çok sevdiklerini biliyorum. Hatta bir televizyon reklamı vardı Millet Bahçeleriyle ilgili. Orada ağaçlarına arasında yuvarlanılacak diye reklamları vardı. Millet Bahçesi yapsınlar orayı, Başkan Soyer’in ifade ettiği gibi oraya zeytin ağacı diksinler. İlla bir yuvarlanma işi istiyorlarsa gider yuvarlanırız da. Oralarda yeni baştan yapılaşma yapmasınlar, nefes alacak alanı kapatmaya çalışmasınlar. Nereye kadar yapacaksın bu binaları? Bina yapılınca trafik artacak, her şey artacak. Küçük bir arazi de değil tam Millet Bahçesi ölçülerinde bir arazi. Çok sevdiklerini biliyorum, orayı millet bahçesi yaparlarsa söz veriyorum ben gidip yuvarlanacağım. Yuvarlanma işini çok seviyorlar televizyonda izlemiştim. Söz veriyorum; Millet Bahçesi yapılsın orada ilk yuvarlanan ben olacağım.