GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Nisan 2021 Pazar 09:01

Mühendis ve öğretmenler de kuryeliğe başladı!

Son zamanlarda motosikletli kuryelik mesleğine yoğun bir talep olduğunu belirten İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, "Son 15 günde 100 iş talebi geldi, 25'ine hemen iş bulduk. Üniversite mezunları da artık bu mesleği yapıyor. Aramızda öğretmen ve mühendis arkadaşlar var. Pandemi biterse, daha çok kurye istihdamı olacak" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi nedeniyle paket servislerinin artması ve internet üzerinden alışverişlerin yoğunlaşması, kuryelerin iş yükünü bir hayli artırdı. Dolayısıyla motosikletli kuryelik mesleği, aranan bir meslek haline geldi. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, aralarında mühendis ve öğretmenlerin de olduğunu belirterek, "Çok tehlikeli ama bir o kadar da keyifli bir iş yapıyoruz. Bir kuryenin maaşı, ortalama 4 bin 500 lira. Ayda 500 lira da bahşişi vardır en az... Tehlikeli bir meslek olsa da hem para kazandıran, hem keyifli oluşu nedeniyle mesleğimize ilgi artıyor" ifadesini kullandı.

PANDEMİDE İŞYERLERİ KAPANDI, ÇOĞU KURYE İŞSİZ KALDI

Son zamanlarda gelen kısıtlamalar ve ekonomik sıkıntıların artması sonucu pek çok mekanın kepenk kapatmak zorunda kaldığını, bu nedenle çok sayıda kuryenin de işine son verildiğini belirten Dernek Başkanı Burhan Akgün, "Şu anda İzmir'de 20 binden fazla kurye, trafikte motosikletiyle paket taşıyor. Günde 10 saat çalışıyoruz. İş bulamayan üniversite mezunları da kuryeliği meslek olarak seçmeye başladı. Öyle ki aramızda makine mühendisi, İngilizce öğretmeni arkadaşlar var" dedi. Başkan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurye olmak isteyenlerin öncelikle A1 ve A2 ehliyetlerini almaları lazım. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlara, paket sayısı az olan marketlerde çalışarak stajlarını tamamlamalarını öneriyoruz. Çünkü tehlikeli bir iş yapıyoruz. Bir restoranın kuryesi olduğunda, belli bir süre zarfında ürünü alıcıya ulaştırması gerekiyor. Bu da yola hız yapmasına, kazaya uğramasına yol açabiliyor. Bu nedenle stajın, iş kapasitesi daha düşük yerlerde olmasını istiyoruz. İş yoğunluğunun olduğu bir restoranda baskı görebilirler. Ancak belli bir tecrübeye sahip olduktan sonra restoranlarda çalışabilirler."

BİZİM MESLEKTE ALKOL VE UYUŞTURUYACA YER YOK

Pandemi öncesi ve sonrası, sadece uyuşturucu kullandığı için 50'den fazla kuryenin kaza yapıp hayatını kaybettiğini hatırlatan İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, "Bizim meslekte alkol ve uyuşturucuya yer yok. Çünkü bu hatanın bedeli, maalesef hayatlar kaybedilerek ödeniyor. Kriterlere uygun iş başvurularını ciddiye alıyoruz. Örneğin son 15 gün içerisinde 100 iş başvurusu geldi ve 25 arkadaşımıza iş bulduk, çalışmaya başladılar. Başvurular arasında üniversite mezunları da var. Demek oluyor ki, kuryelik, artık sıradan bir iş değil, meslek olarak kabul görüyor."

İŞLETMELER, KURYENİN HAKKINI VERMELİ

"Pek çok şirketin kurye ilanlarını görüyoruz. Yeterince kurye yok mu?" sorumuza, Başkan Akgün, şu yanıtı verdi:

"Evet, sosyal medyada olsun, çeşitli mecralarda olsun, kurye arayan işyerlerinin ilanlarını sıkça görüyoruz. Bu firmalar, neden kurye bulamıyor? Çünkü çok düşük para veriyorlar da ondan! O zaman kurye, nerede kaldı benim kalifiye kurye oluşum, diyor. Kuryeler, işin tehlikesine göre para istiyor. Mesela 3 bin lira teklif edildiğinde, kurye bu teklifi kabul etmiyor. Zaten asgari ücret bu kadar. İşletmeler, kuryeye verecekleri para miktarını biraz artırırsa, kuryesiz kalmazlar, istedikleri kadar kurye bulabilirler."

BU İŞTEN EMEKLİ OLAN KİMSE YOK

Dernek Başkanı olarak bugüne dek kuryelikten emekli olmuş tek kişi dahi görmediğini belirtirken, kurye olmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulundu:

"Kuryelik mesleğini en fazla 45 yaşına kadar yapabiliyorsunuz. 50 yaşında bir kurye görmedim. Hele hele kuryelikten emekli olmuş bir kişi bile yok. Neden erken bu işi bırakmak zorunda kalıyoruz? Çünkü motosiklet üstünde, yaz kış, soğuk sıcak demeden paket taşıyoruz. O rüzgarda ne kadar tedbir alırsak alalım, göğsümüzden o soğuğu alıyoruz. İster istemez kuryeliği bırakıyoruz, başka bir iş alanına geçiyoruz. Kurye olmak isteyenlere tavsiyemdir; uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa, kesinlikle bu işe girmeyin. Keyif alabileceğiniz bir meslek. Paketi alıyorsunuz, motosikletinizle özgürce paketi müşteriye ulaştırıyorsunuz. Maaşınızı, bahşişinizi alıyorsunuz. Motosikletin üstündeyken başınızda patron yok! Restorana döndüğü rüya bitmiş oluyor ama keyifli anları çok daha fazla."