GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Temmuz 2024 Salı 09:55

Moto-kuryelerden taslak eleştirisi: Bahşişi bırak, vergiye bak!

Online sistemde müşterinin ödediği bahşişin zaten vergilendirildiğini belirten İzmir Motorsikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, “Bizim kapıda müşteriden aldığımız bahşişi kim bilecek? Bahşiş tartışması yapılırken, motor kirası, akaryakıt giderini masraf değilmiş gibi hesaba katmadan yüzde 15 direkt vergi koymaya çalışıyorlar. Bu haksızlık, umarım yasal hale gelmez” temennisinde bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi reformu paketi kapsamında tartışmaya açılan kuryelere verilen bahşişten vergi alınması konusu gündeme oturunca, Bakan Mehmet Şimşek geri adım atmıştı. Bakan Şimşek, “Bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulüne kolaylık getiriyoruz” açıklamasında bulunmuş, motokurye gelirlerinde basit vergilendirme usulüne geçileceğini duyurmuştu. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, sektörüyle ilgili gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

BİZİM EKMEĞİMİZLE OYNAMASINLAR
“Adisyona yazılan bahşişimiz zaten vergilendiriliyordu. Bu neyin vergisi?” çıkışında bulunan Burhan Akgül, böyle bir düzenlemeye zaten gerek olmadığının altını çizdi. Online sistemde müşterinin verdiği 50 liralık bahşişin 10 lirasının zaten devlet tarafından otomatikman vergi olarak alındığını hatırlatan Akgül, şunları söyledi:



“Bize kapıda verilen bahşişi kim, nereden bilecek? Acaba, kapıda aldığımız bahşişleri takip edip, yakalarsam, affetmem, mesajı mı vermek istiyorlar? Bakan, bahşişin vergi paketinden çıkarıldığını söyledi ama biz yine de kaygılıyız. Böyle bir konunun tartışılması bile gereksizdi. Bahşiş konusunu konuşulurken, kuryelere vergi getirme girişimlerinin olduğunu öğrendik. Yüzde 15’lik bir vergi dilimine dahil edildiğimizi, motor kirası, akaryakıt gideri gibi masrafları vergiden düşmemiz söz konusu olmayacağı gibi kazancımızdan direkt yüzde 15 peşin vergi kesilecek. 10 bin lira kazandıysak, 1500 lirasını devlet alacak. Sanki çok para kazanıyormuşuz gibi kazancımıza göz dikilmesine tepkiliyiz. Bu durum henüz yasalaşmadı, umarım yasalaşmaz. Şurada çok zor şartlarda evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz, bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Eğer Meclis’ten geçecek olursa da tepkimizi ortaya koyarız, eylemlerimizi yaparız. Devlet büyüklerinin, çok riskli bir iş yapıyor olmamıza rağmen bizden yüzde 15 vergi almaya kalkması çok acı bir durumdur.”