GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Nisan 2023 Cuma 11:28

MMO'dan Narlıdere yangını için açıklama: Güvenli tasarım ve etkin denetim çağrısı!

Narlıdere’de büyük bir sitede dün akşam meydana gelen yangını değerlendiren Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yazılı açıklamada, yapıların tasarım ve imalat süreçlerinin, İmar kanunundaki değişiklikler ve KHK’ler ile denetimsizliğe sürüklendiğini öne sürdü. Ayrıca “Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin bulunması, yangınların söndürülmesi için tek başına yeterli değildir. Bu sistemlerin denetimlerinin yılda en az bir defa bu alanda uzman mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir” denildi.

EGEDESONSÖZ - TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, dün akşam Narlıdere’de bulunan Folkart sitesinde çıkan büyük yangın nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı. Büyük yangınların önüne ancak, güvenli tasarım ve etkin kamusal denetimle geçilebileceğinin altının çizildiği açıklamada, “Bu yangında bir kez daha gördük ki, kanun ve yönetmeliklere aykırı yapılar ruhsatlandırılmakta, bunun sonucunda da can ve mal kaybına sebep olan yangınlar meydana gelmektedir” denildi

YAPI TASARIM VE İMALAT SÜREÇLERİ, DENETİMSİZLİĞE SÜRÜKLENDİ
Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verildi:

“Dün akşam saatlerinde İzmir’in Narlıdere ilçesinde meydana gelen yangın, herkesin yüreğini ağzına getirirken, yangın sonucunda can kaybı olmaması içimizi rahatlattı. Yangın sonucunda yaralanan ve maddi kayba uğrayan yurttaşlarımıza Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.  Ülkemiz, rant odaklı politikalar nedeniyle denetimsiz yapılaşma sürecinin içerisindedir. Yapının tasarım ve imalat süreçleri, 2015 yılından itibaren İmar Kanununda yapılan değişiklikler ve Kanun Hükmünde Kararnameler ile denetimsizliğe sürüklenmiştir. Ülkemizde inşaat sektörünün hızlanması ile yangın tesisatlarının tasarım ve imalatının kamusal denetim ilkesi ile denetlenmesinin önemi, bu yangınla tekrar gündeme gelmiştir.”

YANGIN ALGILAMA VE SÖNDÜRME SİSTEMLERİNİN BAKIM VE KONTROLLERİ YAPILMAMIŞ
“Bilindiği üzere yangınlar, önlenebilir felaketlerin başında gelmektedir. Ancak bu önlenebilirlik, tedbir ve denetimi gerektirmektedir.  Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin, yapı imalatının tamamlanmasından sonra binada yangın çıkmadığı sürece kullanılmadığı ve bu durumun getirmiş olduğu rehavet ile söz konusu sistemlerin gerekli bakım ve kontrollerinin gerçekleştirilmediği bir gerçektir. Yangın algılama ve söndürme projelerinin teknik ve bağımsız kurumlar tarafından denetlenmemesi, beraberinde yangına karşı savunmasız yapıların varlığını getirmektedir. Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin bulunması, yangınların başlangıç aşamasında söndürülmesi için tek başına yeterli değildir. Bu sistemlerin periyodik kontrollerinin yılda en az bir defa bu alanda uzman mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir. Böylelikle çıkabilecek yangınlarda ilk müdahale ile yangınların büyümesinin, can ve mal kaybına neden olmasının önüne geçilebilecektir.”

BİNALARIN DIŞ CEPHESİNDE YANMAZ VEYA GEÇ ALEVLENİCİ MADDELER KULLANILMALI
“Bunun yanında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte, binaların dış cephesinin yanmaz veya geç alevlenici olması ve yangın çıkması durumunda yangını diğer kat ve bölümlere taşımayacak şekilde döşeme yalıtımı yapılması gerektiği net bir şekilde belirtilmektedir. Binaların dış cephelerinin estetik kaygılar nedeniyle yangına dayanıklı olmayan malzemeler ile yapıldığı ve kat geçişlerinde yangının diğer katlara atlamasının engellenmesine yönelik döşemelerin gerçekleştirilmemesi yangınların büyümesine neden olmaktadır. Dün yaşanan yangında da bir kez daha gördük ki, kanun ve yönetmeliklere aykırı yapılar ruhsatlandırılmakta, bunun sonucunda da can ve mal kaybına sebep olan yangınlar meydana gelmektedir.”

SORUMLULUĞU OLANLARI FELAKETLER YAŞANMADAN DENETİM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ
“Özetle, bu tür yapılarda öncelikle uzman mühendisler tarafından bir yangın projesi hazırlanmalı, Odamız tarafından yangın projesinin teknik incelemesi yapıldıktan sonra tesisat kurulmalıdır. Yapı imal süreçlerinde estetik kaygıların ötesinde yangına dayanımı yüksek malzeme seçimine özen gösterilmelidir. Ve son olarak da, yönetmelikte de belirtildiği üzere bu tesisatın yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yapılması sağlanmalıdır. MMO İzmir Şubesi olarak, bu konuda sorumluluğu olan kamu kurumlarını büyük felaketler yaşanmadan denetim mekanizmasının işlemesini sağlamaya davet ediyor, yangında mağduriyet yaşayan yurttaşlara bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

'BİNANIN TAŞIYICI SİSTEMLERİ KONTROL EDİLMELİ'
Yangın sonrası, taşıyıcı sistemlerin zarar görüp görmediği yönünde rapor hazırlanması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da "Yangının, binanın taşıyıcı sistemine verdiği zararla ilgili bir rapor hazırlanması gerekiyor. Yangında meydana gelen yüksek ısının taşıyıcı sisteme etkisinin belirlenmesi gerekiyor. Buna dair bir inceleme yapılması, yangının beton ve donatıya etkisinin ölçülmesi lazım. Binanın durumu tespit edilmeli" diye konuştu.