GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Ağustos 2023 Salı 14:19

Minibüs ve taksi gidiyor ama dönemiyor… İzmir tıkandı!

İzmir’de iki gündür devam eden metro ve tramvay çalışanlarının grevi nedeniyle, bu iki ulaşım aracının güzergahlarında taksi ve minibüs kullanımında belirgin bir artış oldu. Yolcu kapasitelerinin artışına sevinen taksici ve minibüsçü esnafı, trafikteki sıkışıklık yüzünden geri dönememekten şikayet etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de sendika ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iki gündür devam eden metro ve tramvay çalışanlarının grevi, 100 binlerce yolcuyu taksi ve minibüse sevk etti.

Taksici esnafı da, minibüsçü esnafı da taşıdıkları yolcu sayısından memnuniyetlerini dile getirirken, yollarda yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle giden araçların dönmemesinden yakındı. Taksilerde doluluk yüzde 55-60 oranında seyrederken, grev nedeniyle bu oranın yüzde 65’e yükseldiği, minibüslerin yolcu kapasitesinde de yüzde 30’luk bir artış olduğu ifade edildi.

ANIK: DURAKLARDA İNSANLAR TAKSİ BEKLİYOR AMA GİDEN ARAÇ GERİ DÖNEMİYOR
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Grevin bize yararından çok, zararı oldu” derken, “Trafik sıkışıklığından dolayı araçlarımız gittikleri yerden geri dönemiyor. Arkadaşlar 50 liralık bir işe gidiyor ancak durağa dönemiyor, arabalar trafikte santim santim ilerliyor. Bir aracın geri dönüşü, bazı güzergahlarda bir saati buluyor” dedi. Taksilerde günlük doluluk oranlarının kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Anık, “Tramvay metrodaki grevden önce araçlarımızın doluluğu yüzde 55-60 civarındaydı. Grevle birlikte bu oran, yüzde 65’e çıktı ama buna maalesef sevinemedik. Çünkü trafikte tıkanıp kalıyoruz. Yolcularımız taksi duraklarında yoğun bir şekilde bekliyorlar.  Taksiyi kullanmak isteyen önemli bir kesim var. Durakta 10 kişi taksi bekliyor ama araçlarımız gittikleri yerden dönemiyor” açıklamasında bulundu.

KAYIŞDİKİCİ: METRO VE TRAMVAY GÜZERGAHLARINDAKİ MİNİBÜSLER FULL ÇALIŞIYOR
İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici de trafikteki aşırı yoğunluğa dikkat çekti. Minibüslerin yolcu taşıma kapasitelerinde söz konusu grev nedeniyle yüzde 30’luk bir artış olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir’de muazzam bir trafik yoğunluğu var. Arabalar gidiyorlar, geri dönemiyorlar. Yolcu yoğunluğu had safhada. Trafik ekipleri de denetlemeleri sıkılaştırdı. Ayakta yolcu alan araçlara ceza yazılıyor. Anlayış bekliyoruz, insanlar yolda kalmışlar. Bir yıl içinde 10 defa 65/ a maddesinden ceza yedin mi, iki ay ehliyet elinden alınıyor. Emniyetten hoşgörü bekliyoruz. Grev, bazı duraklardaki yolcu yoğunluğunu çok fazla artırdı. Bornova - Yeşilyurt arasında sefer yapan araçlarımız, metro olmadığı için tam kapasite çalışıyor. İZBAN hattını kullanıp Halkapınar’da, diğer istasyonlarda inip metroya aktarma yapanlar, metro grevde olduğu için İZBAN’a da binmiyor, o hat üzerindeki minibüsleri tercih ediyor. Fahrettin Altay bölgesindeki duraklarda çalışan minibüsçülerimiz mağdur oldu. Hem metro hem de tramvay işlemeyince, bu iki toplu ulaşım aracından gelen yolcuları Balçova’ya, Narlıdere’ye taşıyan minibüslerimiz, yolcusuz kaldı. Taşıdığımız yolcu sayısında yüzde 30’luk bir artış gözlemliyoruz. 1100 minibüsümüzle yolcularımıza en hızlı ve en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz.”