GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Şubat 2021 Çarşamba 16:34

Mimarlar Odası’ndan üç konuda uyarı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Bayraklı rezerv konut alanı, Çeşme projesi ve Kültürpark sürecini yakından takip ettiklerini açıkladı.

EGEDESONSÖZ - Mimarlar Odası İzmir Şubesi kent ile ilgili üç konuda çalışmaları yakından izlediklerini bildirirken konulara dair değerlendirme yaptı. Oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planları açıklanan Bayraklı rezerv konut alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Çeşme Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen Kültürpark koruma planlarına ilişkin açıklama yaptı.

Odanın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemde yaşadığımız doğal afetler bir kez daha "Sürdürülebilir Kent Planlanması"nın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir.

Yaşadığımız kentimizin şekillenmesinde, can ve mal güvenliğimizin sağlanması ve kentlinin daha konforlu bir kent yaşamı sürmesi için bu doğrultuda adım atılması karar vericilerin tercihi değil en öncelikli sorumluluğudur.

Tüm dünyada olduğu gibi İzmir'de de pandemi ile başlayan süreç kentlerimizin ve yapılı çevremizin sorgulanmasına sebep oldu. Devamında yaşadığımız büyük deprem, binalarımızda güvenli yaşayabilmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Günlerdir yaşanan depremler ve bugün tüm kent olarak olumsuz etkilerini bir kez daha gördüğümüz aşırı yağışlar, biz kentliler ve kent üzerinde söz hakkı bulunan herkes için bu gerçeklikleri göz ardı etmememiz gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Bugün tekrar hatırlatmayı sorumluluk olarak görüyoruz ki, tüm dünyada ekolojik dengelerin bozulması, tüketimin artması ve doğaya yapılan geri döndürülemez müdahaleler sonrası yaşadığımız "aşırı yağışlar" hayatımızın bir gerçeği hâline gelmiştir ve kente dair aldığımız tüm kararlarda bu gerçeği öncelikli olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

İşte tam da bu sebeple,

Sel felaketini önlemek amacıyla ağaçlandırılan bir orman arazisinin, alternatif alanlar üretilebilecekken; altyapısı kent yoğunluğu ve ekolojik dengeye etkisi düşünülmeden ya da göz ardı edilerek imara açılmasına karşı çıkıyoruz.

Benzer şekilde, Çeşme'de olağanüstü altyapı zorlukları ve geri döndürülemez ekolojik etkileri göz ardı edilerek ısrarla yapılmak istenen; kent odaklı değil, rant odaklı olan çılgın projeye karşı çıkıyoruz.

Aynı nedenle, Kültürpark'ta yapılaşmanın olabildiğince aza indirilerek ekonomik değerinin değil ekolojik değerinin düşünülmesini istiyoruz.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak tüm İzmir'e geçmiş olsun diyor, bu ve bunun gibi afetlerin yaşanmaması için bir an önce harekete geçmemiz gerektiğini hatırlatıyoruz”