GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Haziran 2021 Çarşamba 09:59

Mimarlar Odası'ndan açıklama… Buca Cezaevi için kılıçlar çekildi!

Yıkılması kararlaştırılan ve planlama süreci son aşamaya gelen Buca Cezaevi'nin imar planlarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, "Ticaret alanı gibi bir şey olursa ve bunun doğruluğunu teyit ettirebilirsek mutlaka yargıya taşırız. Kamuya ait olan yerler ticarete katılamaz mevzuatta ve uygulamada yeri yok" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Şehir içinde kalması sebebiyle kaldırılması gündeme gelen Buca Cezaevi için AK Parti ve Buca Belediyesi elbirliği ile çalışmalara başlanmıştı.

Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılan Buca Cezaevi'nin yıkılacağı duyurulurken son aşamaya gelen planlama süreci ile ilgili olarak AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de açıklamalarda bulunmuştu. Alanın yeşil alan, ticaret alanı ve belediye hizmeti alanı (kapalı Pazar yeri ve belediye hizmet binası) olarak planlandığını belirtmiş ve 'ticaret' alanı olarak belirlenen alana kesinlikle yüksek katlı bir AVM yapılmayacağını söylemişti.

AK PARTİLİ KAYA AÇIKLADI: BUCA CEZEVİ PLANLAMASINDA NELER VAR?

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, Kaya'nın açıklamaları üzerinden planlama süreci ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

'TİCARET ALANI' YORUMU: YARGIYA TAŞIRIZ
Bölgenin normalde park ve belediye hizmet alanı olarak geçtiğini belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, "Biz şimdi planları karşılaştırıp bakıyoruz. Orası şu anda anladığımız kadarıyla belediye hizmet alanı ve park alanı 'ticaret' alanı kapsamına alınmak isteniyor. Bununla ilgili de net bir bilgi alabilmek için belge istedik. Bizler hizmet alanı ve park alanının ticaret alanına çevrilmesi düşüncesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki henüz net bir durum olmadığı için doğruluğunu teyit ettiremedik. Ancak 'ticaret alanı' gibi bir şey olursa ve bunun doğruluğunu teyit ettirebilirsek, bunu mutlaka yargıya taşırız. Kamuya ait olan yerler ticarete katılamaz mevzuatta ve uygulamada yeri yok" dedi.

LEJANT AVM LEJANTI GİBİ
Mevcut lejantlarda alanın AVM olacağı gibi durduğunu belirten Kahraman, "Şu anda lejant AVM lejantı gibi… Burası için ilk başta verilen söz alanın park olacağı yönündeydi. Yola açıldıktan sonra alanın park olacağı ve kamuya aktarılacağı belirtilmişti. Ancak şu anda gördüğümüz kadarıyla yapılmak istenen ticaret alanı oluşturmak. Ancak burada hiçbir şekilde park alanı ve hizmet alanı ticari alana çevrilemez. Ticaret alanına burada  ihtiyaç olup olmadığını tartışmak lazım. Bu nedenle projenin netleşmesi ile birlikte bizde kamu yararını gözeterek karar vereceğiz" diye konuştu.