GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Ağustos 2021 Pazar 09:17

Mimarlar Odası ile Depremzede Derneği arasında 'plan' tartışması

2020 yılında İzmir'de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem sonrası mevcut yapıların güvenli bir şekilde dönüştürülebilmesi için ilçe belediyelerine K planlarının hazırlanması talimatı vermişti. Hazırlanacak planlara Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dava açacağını duyururken, plan tartışması Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ile İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan karşı karşıya getirdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6,9 şiddetinde bir deprem yaşanmış ve deprem anında birçok ev yıkılırken 118 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Depremin üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen özellikle felaketten en fazla etkilenen ilçe olan Bayraklı da depremzedeler gerek hükümete gerekse yerel yönetimlere karşı 'destek' çağrısında bulmaya devam ediyor.

Deprem sonrası hasar alan yapıların dönüştürülmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelere korunacak alan yani K planı hazırlaması yönünde talimat göndermişti. Hazırlanacak olan planlar ile evini dönüştürmek isteyen vatandaşların hak kaybı yaşamadan yeni konutlarını yapabileceği belirtilirken, Sonsöz TV'ye katılan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman ise planlar ile ilgili flaş bir iddia ortaya attı.

K planlarına rağmen dairelerde küçülme olabileceğini belirten Kahraman, SonSöz TV’de katıldığı yayında İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan üzerinden örnek verdi.

DEPREMZEDE BAŞKANININ EVİ BİLE 3+1’DEN 2+1’E DÜŞMÜŞ
Büyükşehir'in talimatı ile ilçe belediyelerinde hazırlanan ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirilen K planları hakkında da konuşan Kahraman, "Karşıyaka'daki K planlarında da kat sıkıştırmaya izin verildi ancak sesimizi çıkarmadık şimdilik. Diğer alanlardaki kanayan yara ile ilgili bir duruma karar verelim. Yeni  bir bina yaparken maliyetler çok yüksek. O yüzden devlet bir fiyat biçmiyor. Bir kat versek yetecek mi… Bir kat versek bu yüzde 1 azaltılacak, bir kat daha verelim denecek… Bu nereye kadar gidecek? Yani tüm şehrin kullanıcı alanlarından gidiyor sürekli. Şehrin tüm alanlarında kullanılacak alanlar vardır Büyükşehir'in kentsel dönüşüm yaptığı yerler gibi… O zaman oralarda yapılabilir. İZDEDA’nın başkanının K planlarında kalan binasında 1 oda eksik çizmek zorunda kalmışlar. Bunlar böyle olmaz zaten. Otopark yapmayın diyemez tek başına biri. K alanları bir miktar imkan sağlıyor ancak birebir aynı yamayı sağlamıyor. Şimdiki yönetmelik yüzde 10 kooperatif artışına izin veriyor ancak K alanlarında ise bundan faydalanıyorsunuz. Keşke uygulama yönetmeliği de çıksaydı. Öyle bir şey de yok. Bu nedenle kafa karışıklığı ilçe belediyelerinde de devam ediyor" dedi.

BİZ NEDEN PLANLIYORUZ O ZAMAN
Şehir Plancıları Odası'nın K planlarına açtığı dava hakkında da konuşan Kahraman, "K alanlarına biz dava açmadık, şehir plancıları açtı. Yüzde 10 emsal artışı iptal olmuş çünkü kente vereceğiniz yoğunluğun sınırını belirlemeniz lazım. Sonra ortaya yönetmelik maddesi ile yüzde 10 arttırdım diyorsunuz. Bunu neden planlıyoruz ki o zaman? Bundan dolayı da bir karşı duruş ortaya çıkıyor. Kat sıkıştırma da aynı durumda aslında.  Planların getirdiği sorunları herkes biliyor ve görüyor bu yüzden de hayır diyor. Bu işi en fazla peşinden koşturan dernek başkanının dairesini 3+1 iken 2+1 olarak çizdiler" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: SÖZLERİMİZ TAM ANLAMIYLA ÇARPITILMIŞ
Mimarlar Odası İzmir Şubesi İlker Kahraman'ın açıklamalarını değerlendiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan'da, Kahraman'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kahraman ile diyaloğunu anlatan Özkan, "Yanımızda Bayraklı Belediyesi eski başkan yardımcısı Ziya Bey, TMMOB Aykut Bey var, İnşaat Mühendisleri Odası  ve kendisini o gün bizim yanımızdayız.  Ben orada konuşurken  'K' planı olsa da plan notunun hiçbir faydası yok ki, örneğin benim kendi apartmanımda dairem 96 metrekare, benim de 10 metrekare düşmüş, ancak benim düşecek diye de herkesin dairesinde düşüş olacak diye bir şey yok' diye konuştum. Hatta orada 'benim dairemde küçülme olmasına rağmen ben toplumun yararına olduğu için bunu savunuyorum' dedim ancak beni o gün konuştuğum sözler tam anlamıyla canlı yayında çarpıtılmış durumda" ifadelerini kullandı.

BİZ KENDİSİNİ SAMİMİ SANIYORDUK
K planları sayesinde Kahramanın iddiasının aksine daha az küçülme olduğunu belirten Özkan, "Bu K planlarında benim dairemde düşüş oldu ama başka birinde düşüş olmadı. Zaten K planı olmasa 20 metrekare düşecekti, K planı sayesinde 10 metrekare düştü sadece. "Ben bencil biri değilim. Bencil olsam benim dairem 10 metrekare küçülüyor ancak ben buna rağmen plan notlarına katılıyorum! Bencil olsam buna katılmazdım. Ancak sadece bende oldu diye başkalarında da bu olacak demem mümkün değil. Biz Mimarlar Odası Başkanımızı samimi görürdük ancak gerçekten bizi çok kırdı" dedi.

SAMİMİ İSELER DAVAYI KENDİLERİ AÇSAYDI
Plan notları için açılan davalar üzerinden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ne yüklenen Özkan, "Kendileri mahkemeye vermeye cesaret edemediler İzmir halkına karşı. Bu nedenle gidip Ankara'daki genel merkezlerinden mahkemeye verdirttiler. Samimi iseler kendileri verselerdi. Neden kendileri vermedi?" diye konuştu.

OTOPARK YASASINDA AYRICALIK TANINMALI
Depremzedeler için ayrıca otopark yasası konusunda da bir ayrıcalığın sağlanması gerektiğini belirten Özkan, "Bizi bu süreçte tek zora sokan konu otopark yasası. Bizim burada ekstra olarak istediğimiz tek konu bu. Zaten çok büyük kayıplarımız var, çok büyük zararımız var ve maddi olarak büyük bir yükün altına girdik, bari en azından depremzedeler bu otopark yasasının dışında tutulabilir. Bu da bizim için güzel bir hamle olacaktır" dedi.