GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
28 Ağustos 2024 Çarşamba 13:51

Mimarlar Odası 'eko-kondu'nun peşinde: Kooperatif hissedarları ortaya çıktı!

İzmir 5. İdare Mahkemesi Foça'da tarım arazilerini imara açan karara karşı dava açan Mimarlar Odası'nın talebini ret etti. Mahkeme, "davanın ehliyet yönünden reddi" şeklinde karar verirken oda ise konuyu bir üst mahkemeye taşıdı. Foça Belediyesi ile halkı karşı karşıya getiren  iki inşaat kooperatifinin yetkilileri ortaya çıktı. 

EGEDESONSÖZ- İzmir'in Foça ilçesinde "ekolojik köy" adı altında geliştirilen turizm projesi kapmasında tarım alanlarının imara açıklamasının yankıları sürüyor. Foça Belediyesi ile Foça'da bulunan çevre-doğa derneklerini karşı karşıya getiren inşaatların ruhsatlarının iptal edilmesi gündeme gelirken Belediye Başkanı CHP'li Saniye Bora Fıçı geçen dönem yapılan işlemlerle ilgili süreç başlattıklarını duyurmuştu.

Belediye yeni dönemde henüz ruhsatların iptaline yönelik bir işlem yapmazken mahkemeden karar çıktı. İzmir 5. İdare Mahkemesi'ne Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan "ruhsatların iptali" davası ret edildi. Mahkeme, "davanın ehliyet yönünden reddi" kararını taraflara tebliğ ederken oda ise kararı üst mahkeme olan bölge idare mahkemesine taşıdı. Odanın avukatları emsal kararları gerekçe göstererek dava açmaya ve ruhsatların iptal edilmesini istemeye ehliyet ve yetkilerinin olduğunu belirtti. 

İŞTE O İSİMLER!
Foça'da tartışmalara neden olan ve tarım alanlarını imara açan karara gerekçe gösterilen inşaat kooperatiflerinin isimleri de ortaya çıktı. Sınırlı Sorumlu Foça Ceres Konut Yapı Kooperatifi ile Sınırlı Sorumlu Foça Demeter Konut Yapı Kooperatifi isimli iki yapılanma üzerinden yürütülen çalışmaların aralıksız sürdürülmesi dikkat çekti. 

Ticaret Sicil Kayıtları'na göre tartışmalı yapıları inşa eden Foça Demeter Konut Yapı Kooperatifi ismini Yunan mitolojisindeki tarım ve bereket tanrıçası Demeter'den alıyor. Kuruluş tarihi 4 Nisan 2023 olan Demeter'in yönetiminde Orçun Aksu, İrem Deniz Şimşek, Sait Küçükkurt, Meltem Anbar, Zehra Özlem Talak Kara, Atacan Talak ve Mustafa Küçükkurt gibi isimler yer alıyor. Kooperatifin yönetimine daha sonra Ezgi Özkaracabatlıoğlu ile Sait Küçükkurt'un girdiği görülüyor. Adres değişikliği yapılan kooperatifin yönetimine son şekli, 31 Temmuz 2024 tarihinde verilirken Mustafa Can Erman ismi ekleniyor. Öte yandan kooperatifin denetim kurulunda ise Erzurumlular Federasyonu eski Başkanı Muzaffer Okumuş ile CHP Çiğli eski Meclis Üyesi Cemal Vahid isimleri dikkat çekiyor. 

Aynı tarihlerde kurulan ve inşaatları yapan ikinci kooperatif olan Sınırlı Sorumlu Foça Ceres Konut Yapı Kooperatifi'nde ise Atacan Talak, Zehra Özlem Talak Kara, Meltem Anbar, Orçun Aksu, İrem Deniz Şimşek, Sait Küçükkurt ile Mustafa Küçükkurt isimleri yer alıyor. Yetki devirleri yapılan kooperatifte hisselerin daha sonra ticaret sicil kayıtlarına göre; Özge Küçükkurt, İrfan Anbar, Kenan Mazıcı, Ekin Mazıcı Erol gibi isimlere devredildiği görülüyor. Yapılan son değişiklikle kooperatifin denetiminde ise Mustafa Vahid ile Enes Kutlu gibi isimler yer alıyor.