GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Nisan 2022 Salı 17:31

Mimarlar'dan depremzedelere 'çevreci' öneri!

İzmirli depremzedelerin konutlarının dönüşümü için yeni bir formül üzerinde çalıştıklarını belirten Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, "Ahşap sergisi yaptık ve Ulusal Ahşap Birliği'ni çağırdık... Depremzedeler de geldi. Beraber çalışmayı konuştuk. 5 katlı ahşap bina yapımı konusu gündeme geldi. Bu yapıldığında çevreci yapılanma ve Avrupa'dan fon bulma durumu olabilir" dedi

EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası kentin birçok alanındaki yapıların dönüşümü ihtiyacı doğmuştu. Özellikle Bayraklı'da yüzlerce ev oturulmaz hale gelirken, artan inşaat maliyetleri vatandaşların konutlarını dönüştürebilmesi için büyük engel yaratmıştı.

Depremzedeler sorunun çözümü için emsal artışı önerisinde bulunurken, uzun süreçler sonrası yüzde 20'lik emsal artışı hakkı kazanmış ancak o süreçte karar TMMOB tarafından yargıya taşınmıştı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, depremzede ve meslek odaları arasındaki uyum ile dönüşümdeki yeni formül hakkında SONSÖZ TV'ye konuştu.

İLK BAŞLARDA ANLAŞILAN RAKAMLAR 300 BİN LİRALARDAYDI
İZDEDA ile iletişimde olduklarını ve kooperatifleşme süreçlerini desteklediklerini vurgulayan Kahraman, "Biz görüşüyoruz İZDEDA ile... Biz gittik onlar geldi... Kooperatifleşmelerini çok önemli buluyoruz. Yeni bir vizyon açmamız gerekiyor. Emsalsiz de kooperatifler üzerinden gidilebilir. İZBETON burada bir şeyler deniyor. Emsal artışsız tüm konularda odaların yanlarında olacaklarını biliyor depremzedeler. Orada 80 bin konut var. Çok ciddi bir iş. TOKİ geldi alanda ancak 5 kat sınırı koydu. Neden 5 kat, sebebini kimse bilmiyor... Bu binaları kooperatif eli ile yapıp faydayı sağlıyorlar, 80 bin konutu tek elden yürütüp alım konusunda ellerini rahatlatabiliyorlar... İnşaat malzemesi fiyatları çok arttı. İlk başlarda anlaşılan rakamlar 300 bin TL'lerdeydi, şimdi ise artış 2 katına yaklaştı" açıklamasında bulundu.

AVRUPA'DAN FON BULMA DURUMU OLABİLİR
Yapılan dönüşümü için yeni bir metodu görüştüklerini belirten Kahraman, "Vatandaş 400 bin TL'de olsa ödeyemiyor. Rakamın düşmesi ile iş çözülmüyor. Ahşap sergisi yaptık ve Ulusal Ahşap Birliği'ni çağırdık... Depremzedeler de geldi. Beraber çalışmayı konuştuk. 5 katlı ahşap bina yapımı konusu gündeme geldi. Bu yapıldığında çevreci yapılanma ile Avrupa'dan fon bulma durumu olabilir. Ancak görüldü ki bu konuda yönetmelik eksik ve bununla ilgili görüşmeleri yaptık. Necip Nasır Vekil de bu süreçte yardımcı oldu. Bu sistem yeni bir düzeydir ve bunun kredilendirilmesi çok daha kolaydır Avrupa tarafından... Bu farklı bir soluktur ve denenebilir. Emsal artırsanız bile maliyetler ortada... Organize etmek zor ancak denemek lazım. Bizim böyle bir vizyona ihtiyacımız var ve bu vizyona sahip belediye başkanlarına..." ifadelerini kullandı.