GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ağustos 2021 Pazartesi 13:32

Midye yemeden önce bir kez daha düşünün!

Yapılan araştırmaların midye cinsi deniz canlılarında yüksek oranda mikroplastik rastlandığını belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Akyol, bu durumun insan sağlığını doğrudan tehdit ettiğine vurgu yaptı.

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Plastik tüketimin artması ve atıkların bertarafı konusunda yaptırımların yeterli olmaması doğadaki plastik kirliliğini arttırıyor. Doğa bilinci eksikliği sebebiyle dünyamız her geçen gün plastik çöplüğüne dönerken, karşılaşılan en büyük tehditlerden biri de mikroplastik.

Uzman ekipler tarafından yapılan araştırmalar Türkiye’deki tüm balıkların yüzde 44,3’ünde mikroplastik tehlikesinin bulunduğunu ortaya konuldu. Balıklara oranla daha büyük bir tehdit barındıran midyede ise bu oran yüzde 91.2… 

ÇOK CİDDİ BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYAYIZ!
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol, mikroplastiklerin deniz yaşamına ve insana verdiği zararlar üzerine önemli açıklamalarda bulunarak “Maalesef çağımızın en büyük sorunu mikro plastikler. O kadar çok plastik atık bırakıyoruz ki doğaya, bunlar da kendi içerisinde parçalanarak mikroplastiklere dönüşüyor. Boyu 5 milimetreden daha küçük partiküller bunlar… Denizlerdeki bu partiküller bir süre sonra balıklara ve süzücü organizmalara geçiyor. Süzücü organizmalar arasında bulunan midyede ise bu mikroplastik oranı çok yüksek ve tükettiğimizde bizlere geçmiş oluyor. Ve kanserojen maddeye daha da fazla maruz kalmış bulunuyoruz. Mevcut olan tüm denizlerimizde bu tehditle karşı karşıyayız. Plastik atıkları konusunda çok önemli yaptırımların olması ve plastik kullanımının minimum düzeye indirilmesi gerekiyor. Bu mikro plastikler insan sağlığını çok ciddi anlamda tehdit eden unsurlar olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Balıktan insana mikroplastiklerin geçme ihtimalinin midyeye göre çok daha düşük olduğunu aktaran Prof. Dr. Akyol, bu durumun sebebini balıkların iç organlarının tüketilmemesine bağladı. Akyol, “Balıklardan gelecek yoğun bir tehdit olduğunu düşünmüyorum çünkü balıkların kas kısmına geçmiş olmazlar. İç organlarını da zaten tüketmiyoruz… Bu sebeple balık açısından ben çok ciddi bir tehlike görmüyorum ama midye türü, sifonlama yoluyla besinlerini alan kabuklu canlıların tüketimi konusunda dikkatli olmalıyız. Çünkü bütünüyle tüketiyoruz, oradan daha fazla mikroplastik aksediyor olabilir bizlere. Bu konuların çok detaylı araştırılması lazım. Çok yeni bir konu ancak ele geçen ilk sonuçlar bile durumun vahametini ortaya koyuyor. Özellikle midye ve istiridye türü canlıların tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.