GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Aralık 2021 Perşembe 15:45

MHP'li Şahin'den Büyükşehir'e 'Uzundere' çağrısı: Satım süreci hızlandırılsın

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, kentte yaşanan deprem sonrasında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve depremzedelerin yerleştirildiği Uzundere konutlarının depremzedelere satılması yönünde yazılı bir önerge verdi. Önerge ile ilgili konuşan Şahin, "Bu konutlara yerleştirilen vatandaşlara oturduğu konutların TOKİ şartlarında uygun fiyata, uzun vadeli şekilde satılmasını öneriyorum. Bu süreç hızlandırılmalı" çağrısında bulundu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelinde binlerce konutta ağır, orta ve az olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Özellikle ağır hasarlı ve deprem sırasında yıkılan binalardaki vatandaşlar için yeni konut arayışı başlarken, felaketin ardından düğmeye basan İzmir Büyükşehir Belediyesi ortağı olduğu Hilton'u ve belediyeye ait olan Uzundere'deki konutlarını depremzedelerin kullanımına açma kararı almıştı.

Konutlarda kullanılacak mobilyaları da karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi süreç içinde depremzede vatandaşların kullanacağı su, elektrik ücretini de karşılayacağını duyurmuştu.

SOYER KONUTLARIN SATIŞINDA DEPREMZEDELER ÖNCELİK VERECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Yaşanan süreçte 15 Mart tarihinde Sonsöz TV'ye konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'de depremzedelere müjde vererek istemeleri halinde oturdukları konutları kendilerine satabileceklerini açıklamış ve "30 Kasım'dan itibaren oraya yerleştirdiğimiz vatandaşların bütün eşyaları sağlandı, elektrik ve suyunun tamamını Büyükşehir karşılıyor. Biz vatandaşlara çıkacağınız zaman bunları götürebilirsiniz dedik. Biz bu evlerin uzun vadeli, uzun taksitle içeride oturan vatandaşlar isterse, onlara satmak istiyoruz. Eğer memnun kalıp evi gibi hissettiyse, içinde eşyası da mevcut, eğer ev sahibi olmak isterse bunları onlara satmak istiyoruz. 224 aile var, bunlar burada öncelikli olacak" ifadelerini kullanmıştı.

MHP'Lİ ŞAHİN HAREKETE GEÇTİ
Soyer'in açıklamasının ardından yaklaşık olarak 10 ay geçmesi sonrasında ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin yazılı bir önerge vererek sürecin hızlandırılmasını istediğini belitti. Ege'de Sonsöz'e konuşan Şahin "Şu an İzmir'in şu an en önemli gündemi deprem ve kentsel dönüşüm. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin deprem sonrasında çeşitli gayretleri var. Konutlara vatandaşlar yerleştirildi. Biz bu konutlara yerleştirilen vatandaşlara oturduğu konutların TOKİ şartlarında uygun fiyat uzun vadeli şekilde satılmasını öneriyorum. Bu süreç hızlandırılmalı" dedi.

Şahin'in Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği yazılı önerge şu şekilde:
"Bugüne kadar IBB tarafından kentsel dönüşüm ile 960 adet bağımsız bölümün dönüşümü tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Bu rakamın İzmirli vatandaşlarımızı depreme hazırlamaktan çok uzak olduğu hepimizin malumudur. Yapılan dönüşüm hamleleri ve bütçede ayrılan payların bu sorunu kısa vadede çözemeyeceği aşikardır.

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde, evleri yıkılan ya da hasar görenler ile İBB'nin kentsel dönüşüm konusunda sebep olduğu gecikmeler sebebiyle birçok vatandaşımız mağduriyet yaşamaktadır.

Depremzede vatandaşlarımızın bir kısmı, mülkiyeti İBB'ye ait konutlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Deprem ve kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlarımızın sorunlarını bir nebze çözebilmek adına, mülkiyeti İBB'ye ait konutların uygun fiyat ve uzun vadeyle, talep eden vatandaşlarımıza satışının yapılabilmesi için gereğini arz ederim. Saygılarımla."