GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Şubat 2020 Çarşamba 15:59

MHP’li Kalyoncu’dan deprem uyarısı: İzmir için ‘acil’ çağrı!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir milletvekili Hasan Kalyoncu, “İzmir'de yaşanabilecek bir deprem için acil önlemler paketi oluşturulmalıdır. Allah korusun, Elâzığ, Malatya, Manisa'da yaşandığı gibi, deprem olduktan sonra yas tutmamak için ülke çapında bir seferberlik anlayışıyla depreme hazırlık yapılmalıdır” dedi.

EGEDESONSÖZ- MHP İzmir milletvekili Hasan Kalyoncu, kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.  İzmir'de deprem master planının,  Marmara depremi sonrasında hazırlandığını ama hayata geçirilmediğini belirten Kalyoncu, fay hattı üzerindeki yerleşim yerlerinin taşınması gerektiğini vurguladı.

DEPREM MASTER PLANI HAYATA GEÇMEDİ
MHP İzmir milletvekili Hasan Kalyoncu, yaptığı açıklamada “Seçim bölgem İzmir'de deprem master planı Marmara depremi sonrasında hazırlanmış ama hayata geçirilmemiştir. İzmir'de bilinen 17 aktif fay hattı olduğu ifade edilmektedir. İzmir'deki fay hatları yerleşim yerlerinden geçmektedir. Uzmanların ifade ettiğine göre, biriken enerjiyle muhtemel depremlerin yıkıcı etkisi çok büyük olacaktır. Bu fay hatlarının 6 ila 7,2 büyüklüğünde depremlere yol açacağı, bunun şiddetinin İzmir'de 10'a yakın hissedileceği yine uzmanlar tarafından söylenmektedir. İzmir'dekilerin yanı sıra; Manisa, Balıkesir çevresindeki 20 civarında fay hattının yarattığı tehlike potansiyeli, üzerine çok konuşulan İstanbul depreminden daha vahim boyuttadır. Manisa depreminden sonra İzmir olasılığı gündeme gelmiştir. Bu fay hatları ve etki alanları üzerindeki yapılaşma bir an önce tespit edilmeli, uygun olmayan alanlar boşaltılmalı ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir. İzmir'de ve bütün ülkede kentsel dönüşüm konusuna yaklaşım eski binaların yıkılıp yerine yenilerini yapma anlayışından uzaklaşmalı ve öncelikli olarak fay hattı üzerindeki yerleşim yerlerinin taşınması sağlanmalıdır yoksa felaket kapıdadır, gelip çatınca matem tutmanın kimseye bir faydası olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

MÜTTEAHHİT DE BELEDİYE DE CEZA ALMALI
Oluşabilecek yıkım tablosunda müteahhitlerin yanı sıra hatalı imar planı yapan ve izin veren belediyelerin de ceza kapsamına alınması gerektiğini belirten Kalyoncu, ‘İzmir'de yaşanabilecek bir deprem için acil önlemler paketi oluşturulmalıdır. Allah korusun, Elâzığ, Malatya, Manisa'da yaşandığı gibi, deprem olduktan sonra yas tutmamak için ülke çapında bir seferberlik anlayışıyla depreme hazırlık yapılmalıdır. Cumhurbaşkanlığında afet danışmanlığı kurulmalı ve deprem gibi afetlerde vatandaşı korkuya sevk etmeden, bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Toplumda infiale yol açabilecek açıklamalar ve yayınlar yapılmamalıdır. Bunun yanında dere yataklarında yapılan yerleşimlerde de gelecekte büyük problemler yaşanacaktır. Dere yatakları ve çevresi planlanırken yüzyılda gelen sele göre hesaplamalar yapılmalıdır fakat bu hesaplamalara iklim değişikliği katsayısı katılmamaktadır. Bir an önce tüm dere yataklarına bu katsayı uygulanarak planlamalar yeniden düzenlenmelidir, aksi takdirde gelecek günlerde şehirlerde felaket yaşanma olasılığı da yüksektir” dedi.