GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Aralık 2020 Cumartesi 15:03

MHP'li Kalyoncu'dan Büyükşehir'e su yanıtı ve şeffaflık çağrısı!

İZSU’nun kayıp-kaçak verilerini açıklamasının ardından MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’dan cevap geldi. Prof. Dr. Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve İZSU’ya şeffaf olmaları konusunda çağrıda bulundu.

EGEDESONSÖZ – MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’nun kayıp-kaçak su oranlarına dair yapığı açıklamada kayıp kaçağı yüzde 40 olduğunu açıklamıştı. İZSU ise son verileri paylaşarak yaptığı açıklamada metropol ilçelerde oranın yüzde 28, dış ilçelerde ise yüzde 30 oranında olduğunu belirtmişti. Prof. Dr. Kalyoncu’dan yeni yanıt geldi.

Prof. Dr. Kalyoncu, İZSU’nun yaptığı açıklamanın 2018 tarihinde yer alan veriler olduğuna dikkat çekerek, basında paylaşılan rakamların herhangi bir tarih içermediğini dile getirdi. 2019 yılında ise bu rakamların arttığını söyleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni iş yapmamak üzerinden eleştirdi. Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yöneticilerine seslenen Prof. Dr. Kalyoncu, kurumları şeffaf olmaya çağırdı.

Prof. Dr. Kalyoncu’nun yaptığı açıklama şu şekilde:

"Bizim İzmir'de su sıkıntısının gerçek bir tehdit olduğunu ve %40 su kayıp kaçağı olduğunu söylememiz üzerine İZSU tarafından basına bir açıklama yapılmış. Biz açıklamamızda İZSU verilerine bakıp %40,37 oranını bulmuş ve yuvarlak %40 demiştik. Yapılan açıklamada gördük ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU herhalde farklı rakamlarla konuşuyor. Belediye meclis üyesinin sorusuna cevaben verilen rakamlar 2018 yılına ait, basında paylaşılan rakamlar belli bir tarih kaydı içermiyor. Kendi internet sayfasında 2019 raporu yer alıyor. Orada da 11 ilçe dedikleri şehir merkezi başta olmak üzere 9 ilçenin kayıp kaçak oranının yükseldiği görülmektedir.

Belediye ve şirketleri laf yetiştirmek yerine iş yapsalar kayıp kaçak oranı her geçen gün artmazdı. Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yöneticilerine sesleniyorum: Vatandaşı yanıltmayın! Yaptığınız açıklamalar ve rakamlarınız şeffaf olsun! Ayrıca İzmir’de en büyük su tüketicisi Büyükşehir Belediyesi’nin kendisidir. İZSU keşke yağmur suyu deponi alanları ve arıtma tesisleri ile ilgili de bir açıklama yapsaydı!  Biz İZSU ve belediyenin verilerini dile getirdik. İZSU, açıklamasında hangi verileri kullanmış, belli değil!"