GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Ekim 2017 Perşembe 19:25

MHP Karşıyaka'dan kanserde farkındalık semineri

MHP Karşıyaka İlçe Teşkilatı Kadın Kolları sosyal ve kültürel etkinliklerine devam ediyor. MHP Kadın Kolları’nın Mavişehir’de düzenlediği,  “Kendine Bir Şans Ver” Meme Kanseri Farkındalık ve Bilinçlendirme Semineri düzenledi.

Milliyetçi Hareket Partisi Karşıyaka İlçe Teşkilatı kadın Kollarının düzenlediği “Kendine Bir Şans Ver” Meme Kanseri Farkındalık ve Bilinçlendirme Semineri, Mavişehir Park Yaşam Ofisleri’nin teras katındaki Party Time'da yapıldı. 

Karşıyakalı ve Mavişehirli kadınların büyük ilgi gösterdiği seminerin açılışında konuşan MHP Karşıyaka İlçe Başkanı Akif Yılmaz, MHP İlçe Teşkilatı olarak insan sağlığına ve sosyo-kültürel gelişmeye büyük önem verdiklerini,  geçmişte olduğu gibi gelecekte de benzer faaliyetlerinin devam edeceğini belirterek, katılımcılara teşekkür etti. 

SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİMİZ SÜRECEK
MHP İlçe Başkan Yardımcısı Seher Dikmen de seminerin açılışında yaptığı konuşmada, kadınların en fazla etkilendiği kanser türlerinden birinin Meme Kanseri olduğunu söyledi.

Dikmen, “Sayın Başkanımın da ifade ettiği gibi MHP Karşıyaka İlçe Teşkilatı olarak insan sağlığına ve kültürel gelişmesine özel bir önem veriyoruz. Bu çerçevedeki çalışmalarımız devam ediyor. İçinde bulunduğumuz Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de farkındalığı ve bilinçlenmeyi artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Biz de bu çerçevede bu semineri düzenledik. Biraz sonra Hocalarımız Opr. Dr. Şule Aydın, meme kanserinin erken teşhis ve tedavisi, Psikiyatrist Doç. Dr. Ozan Pazvantoğlu ise hastalık öncesi ve sonrasındaki moral ve motivasyon konularında sizleri bilgilendirecek. Katılımınız için şahsım ve teşkilatım adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

FARKINDA OLALIM, AMA KORKMAYALIM
Opr. Dr. Şule Aydın da yaptığı konuşmadaMeme Kanseri’nin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Neden Meme Kanseri’ ni konuşuyoruz? Çünkü bundan 30 yıl önce her 12 kadından birinde gördüğümüz Meme Kanseri,  günümüzde her 8 kadından birinde görülmektedir.  Dünyada her yıl 1.7 milyon kadın Meme Kanseri tanısı alıyor. Ülkemiz dünya sıralamasında ilk 20’nin altındadır. Bunun sebebi ülkemizdeki erken yaştaki evlilik, erken yaşta doğum veya çoklu doğum sayısı olabilir. Kadınlar olarak Meme Kanseri konusunda gündemimiz şu olmalı ki; Korkmuyoruz! Erken tanı için farkındalığımızı artırırsak, bu patololojiyi, kanser teriminden hastalık terimine evirebiliriz. Riskleri bilelim. Kontrollerimizi yapalım, yaptıralım. Farkında olalım, ama korkmayalım.” 

MEME KANSERİ: “AİLE-ÇİFT HASTALIĞI”
Psikiyatrist Doç. Dr. Ozan Pazvantoğlu da yaptığı konuşmada, bütün kanser türlerinde olduğu gibi Meme Kanserinde de moral ve motivasyonun önemini vurguladı. Doç. Dr. Pazvantoğlu, şöyle devam etti: “Sağlık bir bütündür ve ruhsal ve bedensel sağlıklılık birbirinden bağımsız düşünülemez. Buaçıdan MemeKanseri gelişiminde psikolojik stres etkenlerinin rolü olduğu gibi hastalığın tedavi aşamasında da ruhsal olarak sağlıklı kalabilmek iyileşme açısından önem taşır. Buna karşın hastalığın teşhisinin konmasından sonraki dönemde başlıca depresyon ve kaygı bozukluğu olmak üzere çeşitli ruhsal bozukluklar sıkça yaşanır. Bu dönemde hastanın psikiyatrik destek alması yararlı, hatta çoğu zaman gereklidir. Eğer evli ise hastanın yanı sıra eşinin de bu yardım sürecine katılması önemlidir.  Çünkü Meme kanseri, neden olduğu sorunlar ve tedavi sürecinde yapılması gerekenler itibarıyla aslında ‘aile- çift hastalığı’ olarak da düşünülebilir. Özellikle de Mastektomisonrası ortaya çıkan sorunlar, bu noktada oldukça önem taşır.  Hem tedavi ekibi, hem de hasta yakınlarının desteği ile hastanın hastalığını kabullenme aşamasına gelmesi ve tedaviye uyumu sağlanmalıdır. Hastanın yapması gerekenler de öncelikle ve mümkün olduğunca, hayattan, işinden, hobilerinden kopmamaya çalışması ve üzüntü, öfke gibi duygularını paylaşmaktan kaçınmamasıdır.”

Konuşmaların ardından Semimineri veren Opr. Dr. Şule Aydın ve Doç. Dr. Ozan Pazvantoğlu’na , Başkan Yardımcısı Seher Dikmen tarafından günün anısına plaket verildi.