GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Nisan 2022 Çarşamba 09:42

Mesafe aynı ücreti farklı… İzmir'de ulaşıma 'kilometre' ayarı!

İzmir'de vatandaşların trafikten kaçmak için sıklıkla tercih ettiği, hükümet ve yerel yönetim ortaklığı ile hayata geçirilen İZBAN'da, 2018 yılında hayata geçirilen 'Artı Para' sisteminde düzenlemeye gidildi. Geçmiş yıllarda 25 kilometre sınırı olan ve bu mesafe içinde ekstra hiçbir ücret ödenmeyen İZBAN'da, sınır 20 kilometreye düşürüldü. Yapılan düzenleme İile geçmişte gittiği mesafe olan 25 kilometre mesafeyi gidecek olan vatandaşlar, bundan sonra 'artı para' ödeyecek.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de yerel yönetim ve hükümet ortaklığında yapılan en büyük yatırım olma özelliği taşıyan ve 135.54 kilometre mesafeye sahip olan İzmir Banliyö Sistemi'nde (İZBAN) 15 Şubat 2018'de 'Artı Para' sistemi hayata geçirilmişti.

Hat uzunluğundan kaynaklı olarak '25 kilometre' sınırı getirilen ve sonrasında her 1 kilometrede 7 kuruş kesilen 'Artı Para' sisteminde Egekent durağından biniş yapan bir vatandaş, Kemer istasyonuna hiçbir ekstra ücret vermeden yolculuk yapıyordu.

Son dönemlerde akaryakıtta yaşanan artışlar sonrası kent içi ulaşımda üst üste zamlar gelirken, İZBAN'da elektrik ücretlerindeki artıştan nasibini aldı.

KİLOMETRE SINIRI DÜŞÜRÜLDÜ!
Enerji fiyatlarına gelen üst üste zamlar sonrası yerel yönetimlerde 'maliyeti karşılayamıyoruz' isyanı yükselirken, vatandaşların kent için ulaşımda yoğun bir şekilde kullandığı ve pandemi döneminde vatandaşların sık sık 'çok yoğun' eleştirilerinde bulunduğu İZBAN'da da düzenlemeye gidildi. 25 kilometre sınırı bulunan ve aktarma olması halinde hiçbir ücret kesilmeyen, aktarma olmaması durumunda ise bilet ücreti kadar kesim yapan ve ekstra ücret alınmayan İZBAN'da kilometre sınırı düşürüldü.

Yeni yapılan düzenlemeye göre 25 kilometre sınırı 20 kilometreye indirilmiş oldu. Buna göre Egekent istasyonundan Alsancak'a gelen ve öğrenci bileti kullanan bir vatandaş geçmiş dönemde 2 lira 20 kuruş ücret verirken, yeni zam ile birlikte 20,88 kilometrelik mesafe için 2 lira 27 kuruş ücret verecek.