GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Kasım 2020 Cuma 16:13

Menemen operasyonunda detaylar netleşti: Suçlamalar neler?

Savcılık talimatıyla gözaltına alındıktan sonra emniyete götürülen Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve diğer isimler hakkındaki suçlamalar netleşiyor.

EGEDESONSÖZ- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy başta olmak üzere belediye bürokratları ve bazı isimler hakkında yürütülen soruşturmanın ayrıntıları netleşiyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün Yeşilyurt’ta bulunan Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’nde sorguları devam eden isimlere yöneltilen sorular arasında birçok konu yer aldı.Egedesonsöz'ün ulaştığı bilgilere göre savcılığın soruşturmayı daha da derinleştireceği öğrenildi.

BAŞKAN AKSOY VE 29 KİŞİYE GÖZALTI

OPERASYON SONRASI CHP'DEN AÇIKLAMA

AKSOY İLE GÖZALTINA ALINAN HURDACI KİM?

ESKİ BAŞKAN ŞAHİN'DEN 'SUBLİMİNAL' MESAJ

EN BÜYÜK KALEM ÇÖP İHALESİ
Belediyedeki en büyük mali gider kalemi olan çöp ihalesini inceleyen savcılığın ihaleyi alan şirket, kuruluş bilgileri ve ortaklık yapısı üzerinde çalıştığı da öğrenildi. Menemen Belediyesi sınırları içinde çöp toplama hizmeti alım işinin KDV dahil 36 milyon TL’ye çıktığı belirtilirken kiralanan araç ve ekipmanların çalıştırılmadığı, büyük bölümünün şartnamede olmasına rağmen fiiliyatta bulunmadığı iddiaları değerlendirildi. İhalede kullanılacak araçların tamamının satın alınması ve demirbaş listesine dahil edilmesi halinde bunun belediyede en fazla 10 milyon TL’ye mal olacağı vurgulanmıştı. Savcılık talimatıyla ihale dosyasını yakından takip eden mali polis, belediyeden söz konusu firmaya her ay ödenen yaklaşık 830 bin TL’lik hak edişin karşılığını bulmaya çalışıyor.

HURDA ARAÇLAR NEREDE?
Savcılık ayrıca Menemen Belediyesi’nde eski Başkan Tahir Şahin döneminde kullanılan ve yaşları 10-13 arasında olan 20 adet çöp toplama aracının ortadan kaybolması konusunu da incelemeye aldı. Araçların, Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un talimatıyla hurda işi yapan firmalara satıldığı iddia edilmişti. Hurda alımını yapan firma ve ortakları da söz konusu operasyonda gözaltına alındı. Firmanın ortaklarının geçmiş dönemlerde adli suç kayıtlarının olup olmadığını da inceleyen savcılık araştırmayı derinleştirdi. Menemen Belediyesi’nin hurdaya gönderilen araçları ilçeden gidince söz konusu büyük ihalenin de önü açılmış oldu. Yasal olarak, kamu kurumları ve belediyeler bünyelerinde çıkacak hurdaları Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na vermek zorunda. MKEK yerine serbest piyasayı ihaleye çıkmadan tercih eden belediye yönetiminin kamu zararı oluşturduğu iddia ediliyor.

İSTİFA KRİZİ YAŞANMIŞTI
Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Menemen Belediyesi Meclisi Grup Sözcüsü ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan Ünal görevinden “hurda krizi” nedeniyle istifa etmişti.

Ünal parti yönetimine bir mesaj göndererek; "Bir süre önce belediye başkan yardımcımız Sayın Mehmet Çakmak belediye şantiyesinden gayri hukuki yollarla hurda çıkışının araştırılıp, raporlanmasıyla ilgili görevlendirildi. Kendisi oldukça detaylı bir inceleme yaptıktan sonra belediye başkanına belgelerle birlikte raporunu sundu. Sonrasında ise çok ciddi mobbingler yaşamaya başladı. Örneğin başkan kendisini arayıp "Sana oda veren Serdar'ın" gibi yakışıksız sözlerle karşılaştı. Son olarak ise Mehmet Bey'in sekreterinin görev yeri değiştirildi. Tüm bunların sebebi ise Mehmet Bey'in görevini layıkıyla yerine getirip, tüm gerçekleri ortaya çıkarması idi. Belediyenin hiç kimsenin babasının malı olmadığını hatırlatıp, Mehmet Çakmak'a yaşatılan süreçleri kınıyorum. Gördüğüm lüzum üzerine grup sözcülüğü görevinden ayrılıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Savcılığın hurda ve çöp toplama ihalesini bir bütün olarak değerlendirdiği ifade edilirken AK Parti eski İlçe Başkanı Muzaffer Sıtkı Yüksel’in daha önce yaptığı suç duyurusunda yer alan bilgilerden de yola çıktığı öğrenildi. Suç duyurusunda şu ifadeler yer almıştı:

“Söz konusu hurdalarda tescilli araçların olduğu, ancak trafik kaydından düşümü yapılmadan araçların hurda olarak satışının yapıldığı ihtimali belirtilmektedir. Bu nedenlerle geriye doğru, Trafik Tescil Amirliğinden Menemen Belediyesi ile bağlı kuruluşları Meta-Su AŞ. Ve Menaş A Ş. adına kayıtlı araçların tümünün tespit edilerek, bu araçların Menemen Belediyesi ve bağlı kuruluşlarından akıbetlerinin sorulması, tasarrufları söz konusu ise ne şekilde olduğunun sorulmasını talep ediyoruz. Bunun dışında yine Menemen Belediyesi ile bağlı kuruluşları Meta-su AŞ. Ve Menaş AŞ. adına envanterlerinde kayıtlı tescile tabi olmayan motorlu, motorsuz araç, iş makinesi ve makinelerin kayıtlarının ve akıbetlerinin soruşturulmasını talep ediyoruz.

Yapılan hurda satışına ilişkin iddialarda araçların kesilerek ve parçalanarak, 12 -16 tır ile sevkinin yapıldığı, işlerin mesai günü dışı ve geceye sarkacak şekilde gerçekleştiği belirtilmektedir. Bu konuda da Menemen Belediyesi ile bağlı kuruluşları Meta-Su AŞ. ve Menaş AŞ’den konunun niteliği gereği taşımanın ne şekilde yapıldığı , sevk evraklarının teslim yerlerinin, taşıma işinin bedelinin ne şekilde ve kimin tarafından yapıldığının soruşturulmasını talep ediyoruz.

Konu şikayet ile ilgili olarak geriye doğru Menemen Belediyesi ile bağlı kuruluşları Meta-su AŞ. Ve Menaş A Ş. tarafından yapılan tüm hurda ihalelerinin dosya kayıt ve belgelerinin usul ve yasalar kapsamında uygunluğu ile kamu zararı doğup doğmadığının bedel yönünden soruşturulmasını talep ediyoruz”

ADRESLER ORTADA YOK
Belediyenin doğrudan temin yöntemiyle mal alımı başta olmak üzere tüm alımları ve harcamalarının de yakından incelendiği öğrenilirken savcılık soruşturmasına koronavirüs salgını nedeniyle alınan dezenfektan ve hijyen malzemeleri de konu oldu. Söz konusu alım yapılan firmaların gösterilen adreslerde bulunmadığı, fatura bilgilerinin olmadığı iddialarına yer verildi. Savcılık, belediye kasasından ödenen yaklaşık 3 milyon TL’lik alımla ilgili şirketlerin bulunmadığı iddiasını da soruşturmaya dahil etti.

Öte yandan, belediye meclis üyeleri tarafından hazırlanan denetim komisyonu raporlarında da bilgisayar ve yedek parça alımlarının yapıldığı adreslerin bir kısmı Karabağlar’da ortaya çıkmış, adreslerin işyeri olmadığı, konut olduğu ve bazılarında mobilyacı, tamirci bulunduğu tespit edilmişti.  Savcılığın, denetim komisyonu raporunda yer alan konuları da ihbar kabul ettiği öğrenildi.