GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Mart 2021 Salı 12:29

Menemen'deki çatlağa el konuldu: O üç isim disipline!

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, başkanvekili seçiminde AK Parti adayına destek verilmesinin ardından borçlanma yetkisi talebinde de grup kararına uymayan CHP'li Meclis üyeleri Hasan Ünal, Ali Aydın ve Rasim Yiğit Özge için disiplin sürecinin acilen başlatılacağını açıkladı. Bu arada Başkanvekili Aydın Pehlivan'a borçlanma yetkisinin salt çoğunluk kararıyla alınmadığı, bu nedenle son kararı bakanlığın vereceği öğrenildi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Menemen'de CHP Örgütü'nde yaşanan çatlamaların yankıları devam ediyor. Başkan Serdar Aksoy'un cezaevine girmesi sonrasında başlayan başkanvekili seçiminde yaşanan çatlak, Başkanvekili Aydın Pehlivan'ın Meclis'ten borçlanma yetkisi aldığı oturumda da yaşandı. Hasan Ünal, Ali Aydın ve Rasim Yiğit Özge'nin, borçlanma talebi oylamasında "evet" oyu vermesi, bardağı taşıran son damla oldu.

ARTIK DİSİPLİN SÜRECİNİN BAŞLAMASI İÇİN ENGEL KALMADI
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel; Ünal, Aydın ve Özge için disiplin sürecinin acilen başlatılacağını açıkladı. Başkanvekili seçiminde yaşananlardan sonra bu süreci başlatmayı düşündüklerini belirterek, "Biz bu süreci biraz geciktirdik. Evet; birtakım tespitlerimiz vardı ama kesinlik kazandırmamız gerekiyordu. Artık disiplin sürecinin başlaması için bir engel yok. Grup kararına uymayan bu arkadaşlar, İl Disiplin Kurulu'na hesap vermek durumunda." dedi.

İL DİSİPLİN KURULU, ACABA NASIL BİR YAPTIRIM UYGULAYACAK?
CHP İl Disiplin Kurulu'nun, Menemen'deki üç Meclis üyesiyle ilgili nasıl bir yaptırım uygulayacağı, merak ediliyor. Bir grup partili, başkanvekilliği seçimiyle ilgili olarak yargıdan olumlu karar çıkması halinde, Meclis'te azınlığa düşmemek için "kınama" cezasıyla yetinilebileceğini öngörüyor. Bir grup ise grup kararına uymamanın, kesin ihraç gerektirdiğine vurgu yapıyor. Yine edindiğimiz bilgilere göre, borçlanma konusunda grup kararına uymamanın, konunun borçlanma olması nedeniyle ihracı gerektirmediği, ancak CHP'de çatlağa sebep olan üç kişinin, başkanvekilliği seçiminde de AK Parti adayına oy vermeleri nedeniyle, ihraç edilebileceği konuşuluyor.

KARAKURT: SALT ÇOĞUNLUK OLMADI, 65 MİLYON LİRA BORÇLANAMAZ
Bu arada dünkü Meclis toplantısında, 15 ret oya karşılık 16 kabul oyuyla, Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan'a 65 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi konusu da yasalara takıldı. Kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde 10'undan fazla borçlanma taleplerinde, salt çoğunluğun oyunun gerekli olduğu, oysa kararın salt çoğunlukla alınmadığı ortaya çıktı. Menemen Belediyesi Meclis Üyesi Deniz Karakurt, Serdar Aksoy'un üyeliğinin henüz düşmediğini, 32 üyeli mecliste salt çoğunluğun 17 olduğunu hatırlatarak, "16 kabul oyuyla 65 milyon liralık borçlanma gerçekleştirilemez. Meclisteki oy tablosuna göre, yani 16 - 15 ile, en fazla 14 milyon 804 bin 406 lira 45 kuruş borçlanabilir. Üzerindeki borçlanma, Meclis'te salt çoğunluk ve Çevre Şehircilik Bakanlığı oluru gerekiyor" açıklamasında bulundu.