GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
15 Ocak 2021 Cuma 15:24

Menemen’de seçim sonrası hareketlilik: Fatura kime kesilecek?

Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasından sonra yapılan başkanvekilliği seçiminde AK Partili Aydın Pehlivan’ın başkanlık koltuğuna oturmasının yankıları sürüyor. Millet İttifakı’ndan üç ismin Pehlivan’a oy vermesinin ardından CHP’de başlayan “sorumlu kim” tartışmasında il başkanlığının genel merkezden ilçe başkanlığını yönetimiyle beraber görevden alıp bazı meclis üyelerini de disipline göndermeyi önerdiği ifade edildi.

EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Menemen’de CHP’den seçilen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanarak cezaevine gönderilmesinden sonra başlayan süreç devam ediyor. Yasal olarak gerçekleştirilen başkanvekili seçiminde CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı Deniz Karakurt’u, AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı ise Aydın Pehlivan’ı aday olarak belirlemişti. Yapılan seçimde sayı olarak fazla olmasına rağmen Millet İttifakı’nın üç üyesi Cumhur İttifakı’na oy verdi. Oylar eşit çıkınca kura çekildi. Mahkemenin “usul hatası” gerekçesiyle yenilediği kura seçimini bu kez Pehlivan kazanırken belediye başkanlığı AK Parti’ye geçmiş oldu.

CHP Genel Merkezi’nin de yakından izlediği süreçle ilgili partide “kendi adaylarına oy vermeyen isimlerin tespit edilmesi” yönünde bir çalışma başlatıldı. Oylama, gizli olarak yapılsa da bazı isimlerin açıklamaları, görüşmeler ve parti grup toplantılarındaki konuşmalar nedeniyle birkaç kişi öne çıktı. Parti örgütünden ve partililerden gelen yoğun “sorumlular hesap versin” baskısı sonrasında İl Başkanı Deniz Yücel’in genel merkeze,  ilçenin yönetimiyle birlikte görevinden alınması yönünde görüş bildirdiği ifade edildi. Aksoy’un tutuklanması sonrasında Karakurt’un parti grubundan aday olarak çıkartılması süreci dahil birçok çalışmayı yürüten CHP İlçe Başkanı Turan Erdoğan’ın istifasının alınabileceği dile getirildi. Aksoy’un operasyonda gözaltına alındığı süreçte ilçe yönetiminde görev yapan yaklaşık 15 kişinin belediyede işçi olarak çalışıyor olması ayrıca tartışmalara neden olmuştu. Yine, ilçe başkanının tutuklanan Belediye Başkanı Aksoy’dan aldığı kongre desteği ve sonrasındaki ilişkileri partide konuşulmuştu.  İl Başkanı Yücel’in sorumlu olarak gördüğü ilçeyle ilgili “görevde alınsın” önerisinin parti üst yönetimine bildirildiği ifade edildi.

HANGİ MECLİS ÜYELERİ HEDEFTE
Yücel’in yine sorumlu listesinde gördüğü isimler arasında meclis üyeleri de bulunuyor. Başta İhsan Perçin olmak üzere diğer meclis üyeleri Ali Yılmaz ve Rasim Yiğit Özge de hedefteki isimler arasında yer alıyor. İlçede yapılan ilk seçimde ve süreç kuraya kalmadan önce adına oy çıkan Menemen Meclis Üyesi Ali Aydın’ın da durumunun değerlendirmeye alınacağı öğrenildi. Aydın, yapılan seçimde adına bir oy çıkması üzerine, "kendime oy kullanmam söz konusu olamaz. Bu benim partililiğime yakışmaz. Partimin aldığı karara uydum" açıklaması yapmıştı. İl Başkanı Yücel’in ilçe yönetimi dışında 3-4 kişilik meclis üyesi listesi üzerinde de çalışma yaptığı dile getirildi. Yücel’in yoğun kamuoyu baskısı ve partililerden gelen eleştiriler sonrasında genel merkezden sürecin hızlandırılması talebinde bulunduğu kulislere yansıdı.