GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Aralık 2020 Pazartesi 10:16

Menemen’de kritik hafta: Gözler mahkemede!

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından yapılan seçimde başkan vekilliği koltuğuna oturan CHP’li Deniz Karakurt’un kura ile belirlenmesine itiraz eden muhalefetin yargıdaki başvurusu bu hafta sonuçlanacak. Belediyeden seçim gününe ilişkin tutanak ve oy pusulalarını isteyen mahkeme yedi gün süre vermişti.

EGEDESONSÖZ- Menemen Belediye Başkanı CHP’li Serdar Aksoy’un yürütülen soruşturma kapsamında mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmesinin ardından yaşanan süreç devam ediyor.  İçişleri Bakanlığı’nın mahkeme kararı sonrasında görevden el çektirdiği Aksoy’un yerine “başkanvekilliği” seçimi yapılmış CHP’li Deniz Karakurt kura yöntemiyle zafere ulaşmıştı. AK Partili rakip aday Aydın Pehlivan, konuyu mahkemeye taşıyarak secimin iptalini istedi. Yasa gereği oylamanın açık ve şeffaf kutuda değil kapalı ve siyah torbada yapılması şartı gerekçe gösterilerek iptal istemiyle dava açmıştı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin Menemen Belediyesi’ne verdiği yedi günlük süre resmen doldu.

Menemen Belediyesi’nin Cuma günü son olan süreden önce evrakları mahkemeye ilettiği ifade edildi.  Seçim gününe ilişkin tutanaklar, zarf, oy pusulaları ve kamera kayıtları özel hazırlanan dosya içinde mahkemeye iletildi.

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin hafta başından itibaren seçime ilişkin kayıtları incelemesi bekleniyor. Bu hafta içinde sürece ilişkin talebi değerlendirecek olan mahkeme heyeti önce yürütmeyi durdurma talebini karara bağlayacak. Başvurucuların isteği kabul edilirse önce yürütmeyi durdurma daha sonra da iptale ilişkin kesin karar alınacak. Böyle olması halinde seçimin kuraya ilişkin kısmı yenilenecek. Mahkeme heyeti inceleme sonrasında talebi ret ederse meclisten seçilen Başkanvekili Av. Deniz Karakurt görevine devam edecek. Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un hakkında hazırlanacak iddianame, mahkeme süreci ve alacağı kesin hüküm ya da beraat Karakurt’un görev süresini etkileyecek.