GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Temmuz 2020 Pazartesi 15:13

Menemen'de 90 dönümlük tarım arazisi beton olmaktan kurtuldu!

İzmir 2. İdare Mahkemesi, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı davada, Kesik Mahallesi Kekliktepe mevkiindeki arazinin "Tarım Dışına Çıkarılması"na ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi

Muhittin AKBEL/EGEDESONSÖZ- İzmir Ziraat Mühendisleri Odası, Menemen'de faaliyet gösteren bir rüzgar gülü kanadı üreticisi firmanın, Kesik Mahallesi, Kekliktepe mevkiinde bulunan 90 dönüm 158 metrekarelik arazinin "Tarım Dışına Çıkarılmasına" ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvurmuştu. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Tarım Bakanlığı'nın davalı olarak göründüğü dosyayı görüştü ve işlemin iptaline, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Böylece 90 dönüm tarım arazisinin, söz fabrikanın kanat depolama alanı olarak kullanılmasına izin çıkmadı.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Tevfik Türk, "Bir santimetre kalınlığındaki toprak 100 ile 1000 yılda oluşuyor. Bizim hassasiyetle korumaya çalıştığımız tarım toprağının, amaç dışı kullanılmasına izin vermeyiz" dedi. Davayla ilgili süreci anlatan Başkan Türk, şu bilgileri verdi:

ALANIN BETONLAŞMASINA İZİN ÇIKMADI
"Bu alan, Tarım il Müdürlüğü tarafından tarım arazisi olarak sınıflandırılmış. Karar, kamu yararıyla beraber, Toprak Koruma Kurulu'na geliyor. Toprak Koruma Kurulu'nun tarım arazisinin, tarım dışına bırakabilme yetkisi var. Sonuçta oy çokluğuyla, arazinin tarım alanı dışına çıkmasına izin veriliyor. Bu karara itiraz ettik, dava açtık. Temel gerekçemiz, kanunda yazılı olan metindi. Kanun, alternatif alan yoksa, tarım alanının tarım dışı kullanılmasına izin veriyor. Bir çok alternatif varken, orada verimli tarım arazisini, tarım dışına çıkarmak, akıl karı değil. Dava açtık ve mahkeme bizi haklı buldu. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi gerekçeli kararı bekliyoruz. Eğer mahkeme kararına rağmen orası tarım dışına çıkarılırsa, geri dönülemez bir hal alır. Mahkeme de bu gerçeği gördü. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz."

İzmir 2. İdare Mahkemesi, rüzgar gülü üreten firmanın tarım arazisine kanatları depolamak amacıyla beton bina yapmasına izin vermedi. Kararın, mahkeme heyeti tarafından oybirliğiyle alındığı öğrenildi.