GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Ağustos 2019 Çarşamba 15:25

Menderes yangın yeri: AK Parti: Su bile vermediler... Kayalar: Çay parasını bile ben verdim!

Siyasi partiler arasında tartışmalara neden olan İzmir yangını ile ilgili söndürme-soğutma çalışmaları devam ederken AK Parti’den yeni açıklama geldi. Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı, “belediye yangınla mücadele eden görevlilere bir bardak su bile vermedi. Yemek, su gibi temel ihtiyaçlar karşılanabilirdi. CHP’li tüm isimleri bölgede gezerken, fotoğraf çektirirken gördük” dedi. Artçı'ya yanıt veren Menderes Belediye Başkanı Kayalar "her gün kendisi de dahil Yeniköy kahvehanesinde partisinin milletvekilleri, genel başkan yardımcılarının içtiği çayların parasını bile ben ödedim" dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de 500 hektarlık alanın kül olmasına neden olan orman yangında söndürme çalışmaları tamamlanırken soğutma ve kontrol süreci sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bizzat yakından çalışmaları koordine ettiği yangın siyasi parti temsilcileri arasında tartışmalara neden olmuştu. Yangında kullanılmayan Türk Hava Kurumu uçaklarıyla başlayan gerilimli süreç daha sonra yangın alanına kimlerin gelip gelmediği, ne kadar destek verdiği gibi konular nedeniyle ayrı bir noktaya geldi.

Yangından en fazla zarar gören ilçeler arasında yer alan Menderes İlçesi’nde köyler tedbir amacıyla boşaltılmıştı. Vatandaşlar söndürme çalışmaları sonrası evlerine yerleşti. Tahliye edilen hayvanlar da tekrar ahırlara yerleştirildi.

Yangınla ilgili yeni bir açıklama da AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı’dan geldi. Artcı, yangın bölgesinde temel ihtiyaç olan su ve yiyecek konusunda bakanlığın tedbirleri aldığını fakat belediyelerin hiç destek vermediğini söyledi. Artcı, “Bir bardak su bile vermediler” dedi.

Başkan Artcı, “Karabağlar Tırazlı mevkiinden başlayıp Çatalca, Yeniköy, Efemçukuru ve Kuyucak mahallelerimizde 2 gün boyunca devam eden orman yangını büyük bir mücadele sonunda kontrol altına alınmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yangının ilk başladığı andan itibaren şu ana kadar söndürme çalışmalarında çok başarılı ve koordineli bir şekilde süreci organize eden ve yöneten Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli başta olmak üzere Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey'e, İzmir Valimiz Erol Ayyıldız'a, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız ve İzmir Milletvekilimiz Hamza Dağ'a, AK Parti MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya' ya, AK Parti İzmir İl Başkanımız Sn. Kerem Ali Sürekli ve teşkilat mensuplarımıza, Menderes Kaymakamımız Bahri Tiryaki’ye, Menderesimizin kurum müdürlerine, havadan helikopter desteğiyle söndürme çalışmalarında etkin rol oynayan değerli pilotlarımıza ve Orman mühendislerimize, ülkemizin çeşitli bölgelerinden yangına müdahaleye gelen kahraman orman muhafaza ve yangın söndürme ekiplerimize, canla başla küreğiyle traktörüyle tabir-i caiz ise göğsünü siper ederek yanıgana müdahalede bulunan Menderesli hemşehrilerimize canı gönülden şükranlarımı sunuyorum. Bu elim afette can kaybı yaşanmaması tek tesellimiz olmuştur” diye konuştu.

KAMUOYUNUN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM
Artcı, yangınla mücadele ederken bazı isimlerin gerek sosyal medya gerekse basın yayın yoluyla klavye ve kamera siyaseti yaparak halkın gözündeki değerlerini yitirdiğini ifade etti. Artcı, “Ne yazık ki bazı CHP’li milletvekilleri ve Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar hiçbir teknik bilgi ve belgeye dayanmayan cahillik ötesi açıklamalarda bulunmuşlardır. Bölgemizde 3 gün boyunca hızı saatte 70-80 km yi bulan rüzgara rağmen canlarını tehlikeye atarak yangının köy yerleşim yerlerine ulaşmasını engelleyen Kahraman pilotlarımızın ve arazideki teknik personelin emeklerini görmezden gelen ve hiçe sayan bozuk zihniyetli şahıslar, yangın bölgesine dahi gelmeyip sadece köy meydanlarında fotoğraf çekinmeyi kendilerine görev edinerek anında bölgeden uzaklaşmışlardır. ‘Yanan alanların 1 metrekaresini dahi imara açtırmayacağız’ diyerek Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 169. Maddesi'nden bi haber olanları kanun ve yasalarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum. Karabağlar ve Urla’daki yangın bölgelerine gidip fotoğraf çektiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üzülerek söylüyorum ki Menderesimize gelmemiştir. Bu hareketi Menderesli hemşehrilerimizde derin bir üzüntüye sebep olmuştur. Ne yazık ki CHP’nin sosyal medyadan açıklama yapan yöneticileri ve CHP Menderes İlçe Başkanı Gizem Candan’ı da yangın bölgesinde hiç görmedik. Şahsen kendisiyle hiç karşılaşmadım. Bir bardak suyu, bir kase çorbayı yangınla mücadele edenlere çok görenleri kamuoyunun vicdanına havale ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ülkemizin çeşitli yerlerinde 11 Kasım da düzenleyeceği 3 Milyon Fidan dikim projesinin Guinness Rekorlar Kitabı na gireceği etkinliğe 1 adet bile ağaç dikmeyen ama ağaç siyaseti yapan tüm ağaç(kaos)severleri bekliyorum” ifadelerini kullandı. 

KAYALAR'DAN AÇIKLAMA: İÇTİĞİNİZ ÇAYIN BİLE PARASINI BEN VERDİM
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ise konu ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Kayalar açıklamasında, "her gün kendisi de dahil Yeniköy kahvehanesinde partisinin milletvekilleri, genel başkan yardımcılarının içtiği çayların dahi parasını ben kendi cebimden ödedim. Böylesine acı bir olayda yapmış olduğumuz destekleri anlatmak ve bu açıklamaları yapmak zorunda bırakması ne yazık ki beni derinden yaraladı" dedi.

Kayalar, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"AK Parti Menderes İlçe Başkanı Sayın Süleyman Artçı’nın açıklamalarını üzülerek okudum. Sayın Artçı, yaptığı açıklama ile ne yazık ki yaşadığımız yangın faciasını siyasete alet etmektedir. Ancak kendisi şunu bilmelidir ki Menderes Belediyesi olarak facianın başladığı ilk andan itibaren tüm imkanlarımızla alanda söndürme çalışmalarına destek verdik. Bütün ekibimizle ve ekipmanımızla yangın kontrol altına alınıncaya kadar alanda yer aldık. Yangından etkilenen mahallelerimizde ki vatandaşlarımız için belediye binamız ve belediyemize ait Görece Spor Salonu ile Şehit Ömer Halisdemir Parkı’mızı 24 saat açık tutarak mağduriyetlerini giderdik. Yangın alanında çalışan tüm ekipler için sabah, öğlen ve akşam olmak üzere 750 kişilik gıda desteği, bin adet su desteğinde bulunduk. CHP İlçe Başkanımız Sayın Gizem Candan, ilçe örgütümüz ve belediye meclis üyelerimiz de olay yerinde her daim bizlerle beraber söndürme çalışmalarına destek oldular. Aslında Sayın Artçı’dan biz teşekkür beklerdik. Çünkü her gün kendisi de dahil Yeniköy kahvehanesinde partisinin milletvekilleri, genel başkan yardımcılarının içtiği çayların dahi parasını ben kendi cebimden ödedim. Böylesine acı bir olayda yapmış olduğumuz destekleri anlatmak ve bu açıklamaları yapmak zorunda bırakması ne yazık ki beni derinden yaraladı. Koordine eksikliği nedeniyle çok kısa sürede kontrol altına alınabilecek bir yangının faciaya dönmesine sebep olan yetkililerle ilgili kendisi neden bir açıklama yapmıyor da aslı olmayan tamamen iftira üzerine kurduğu yalanlarla kamuoyunu yanıltıyor? Sayın Artçı öncelikle yangına müdahale için kullanılması gereken uçakların faaliyette olmayışını eleştirsin. İzmir’in hatta ülkemizin yüreğini yakan bir facianın henüz daha külleri bile soğumamışken sadece siyaset olsun diye yapılan bu açıklamayı tüm Menderes ve İzmir halkının vicdanına bırakıyorum"