GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
24 Temmuz 2024 Çarşamba 10:49

Memurlar iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasındaki sosyal denge tazminatını içeren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine memurlar iş bıraktı. Belediye memurlar tepkilerini dile getirmek için CHP İzmir İl Başkanlığı'na yürüyüş gerçekleştirdi.

Oktay GÜÇTEKİN-Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan tıkanma üzerine başlayan eylemler sürüyor.

CHP'DEN SENDİKANIN ZAM TALEBİNE RET!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memurlar, sendikanın çağrısı ile bugün tam gün iş bıraktılar.

İş bırakan memurlar, fuar hollerinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Memurlar, tepkilerini dile getirmek için CHP İzmir İl Başkanlığı önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında memurlar CHP Gneel Başkanı Özgür Özel'e gönderme yaparak "küfe" taşıdı.

Parti binası önüne gelen memurlar "Hak. Hukuk, Adalet", "Direne direne kazanacağız", "Özel baksana, kaç kişiyiz saysana" sloganlarını attı. 

Memurlar içerisinde bulunan bir heyet ise parti yetkilileri ile görüşmek üzere içeri girdi.

CHP BİZE YÜZDE 0 ZAM DAYATIYOR
TÜM-BEL-SEN İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş yaptığı açıklamada "Bize 'Erdoğan tek adam' diyorlar, biz de diyoruz. Ama aynı şeyi kendileri yapıyor. 'Bu kadar zam veriyoruz' diyorlar. Bunu kabul etmeyiz. Bizimle oyun oynar gibi sayın Tugay, CHP’ye topu atıyor, CHP biz bu kadar uygun gördük diyor. CHP, her gün sokaklara, TV’lere çıkıp 'geçinemiyoruz, enflasyon, işsizlik var' diyor. Ancak bize iki yıl boyunca 0 zam dayatıyor. Kabul etmiyoruz. Özgür Bey dünkü açıklamasında Erdoğan’a yanıt olarak “küfeyi taşımaya razıyız’ demişti. Biz de buraya küfe ile geldik. Siz bu küfenin içindeki yumurtaları kırdınız. Emekçilerin hakkından elinizi çekin" dedi.

Görüşme sonrası yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

"İzmir Büyükşehir Belediye Yönetiminin emekçilerinin kazanılmış haklarına el koymasıyla başlayan mücadele, haftalardır emekçilerin azmi ve kararlı duruşu ile devam etmektedir. Önce, AKP’nin hukuksuz olarak düzenlediği yasal sınır bahanesinin arkasına sığınan Sayın Tugay, Kurban Bayramından önce sosyal denge tazminatını yasal sınırda ödeyerek bayramı emekçilere zehir etmiştir. Belediye emekçileri haklarına sahip çıkmak için sendikal, anayasal ve demokratik haklarını kullanarak, her geçen gün kitleselliği artan eylemler gerçekleştirmiştir. Belediye yönetimi emekçilerin demokratik haklarını kullanmalarını engellemek için daire başkanları aracılığı ile baskı oluşturmak amacıyla, eyleme katılan emekçilerin isim listeleri toplanmıştır. Ayrıca İş yerlerimizin içine kadar emniyet güçlerini çağırarak emekçilere biber gazı sıktırarak, şiddet uygulatmış, demokratik haklarını kullanan emekçilere soruşturma açmıştır. Tüm baskılara rağmen emekçiler kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini her gün yaptıkları eylemlerle göstermiştir.

Sayın Tugay Emekçilerin kararlı tutumu karşısında İzBB Meclisinin kendisine toplu sözleşme yetkisi vermesine rağmen, Temmuz ayında yapılan Belediye Meclis Toplantısına yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapmak için yetki istemiş, Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partilerin oy birliği ile kendisine yetki verilmiş, ancak Sayın Tugay, kazanılmış haklarınızı koruyarak ve memur maaşlarına gelen zamları yansıtarak sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum ancak CHP Genel Merkezinden onay bekliyorum diyerek, İzBB Meclisinin verdiği yetkiyi yeterli görmemiş olacak, bir de CHP Genel Merkezinden yetki alma ihtiyacı duymuştur.

CHP Genel Merkezi, ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle halkın yoksullaştığını, alım gücünün düştüğünü ve halkın geçinemediğini her gün televizyon ekranlarından ifade etmesine rağmen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının onay verirseniz enflasyon artışlarını dahil ederek memurlarla toplu sözleşme yapmak istiyorum talebine, 21 ay boyunca hiç artış olmadan sözleşme yapacaksın eğer kabul etmezlerse, AKP iktidarının gerici, yasakçı ve hukuksuz yasalarını uygulayarak, yasal sınırdan  ödeme yapmasını önererek 6200 belediye memurunu açlıkla yoksullukla tehdit etmiştir.

Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay ile CHP Genel Merkezi arasında emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek için paslaştıklarını görüyoruz, biri sıkışınca topu diğerine atarak birbirlerini rahatlatmaya çalışıyorlar. İktidara yürüdüğünü iddia eden bir partinin, yaklaşık 2 yıl boyunca hiç artış yapılmadan toplu sözleşme dayatmasında bulunması, yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır sözünü hatırlatıyor. Bizde, iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiğini kendilerine hatırlatmak isteriz. Haktan, hukuktan, adaletten, emekten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olduğunu iddia eden bir siyasal anlayışın, belediye başkanına 2 yıl artış olmadan sözleşme yapacaksın, kabul etmezlerse mevcut verdiğinin yarısını keseceksin talimatı vermesi, söylenilenle uygulananın örtüşmediğini çok açık göstermektedir.

Buradan ifade etmek isteriz ki, belediye emekçileri hiçbir baskıya boyun eğmemiştir, emekçilerin haklarına yapılan saldırı kimden gelirse gelsin mücadele etmiştir. Buradan CHP Genel Merkezini emekçileri, sendikaları, toplu sözleşme masasını yok sayan bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Özgür toplu sözleşme masasının kurulması ve demokratik ortamın yaratılması için kendilerini göreve davet ediyoruz.

Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyecektir. Gasp edilen haklarımız iade edilene ve özgür toplu sözleşme masası kurulana kadar, İzmir ve Ankara’nın her yeri mücadelemizin merkezi olacaktır."

MEMURLAR, EGEMENLİK EVİ BİNASI ÖNÜNE YÜRÜDÜ
CHP önünde yapılan eylemin ardından belediye memurları, rotasını Cemil Tugay'ın makamının bulunduğu Egemenlik Evi'ne çevirdi. Memurlar tepkilerini Egemenlik Evi önünde gösterdi. Sendika Şube Başkanı Keleş burada yaptığı açıklamada "Görüşme talep ettik ancak Cemil Tugay arka kapıdan kaçarcasına gitti. Nereye kadar kaçacaksınız? Kararlılıklar eylemlerimize devam edeceğiz. Belediye emekçileri haklarını alana kadar eylemlerine devam edecek" dedi.