GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Haziran 2024 Pazar 16:05

Memur ve emeklinin gözü enflasyon rakamlarında

Memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranlarını belirleyecek mayıs ayı enflasyon verileri yarın saat 10:00'da açıklanacak. Memur ve memur emeklilerin merakla beklediği zam oranlarını etkileyecek enflasyon verilerinde geri sayım başladı. Mayıs ve haziran aylarına ait enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, memur ve memur emeklilerinin alacakları zam da belli olacak.

Karakaş, memur ve memur emeklilerinin ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez zam aldığını hatırlatarak, bu zamlarda toplu sözleşme oranlarının baz alındığını belirtti. İlk 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak açıklanmıştı ve mayıs enflasyonu ile birlikte yılın ilk 5 ayına dair veriler netleşmiş olacak. Böylece memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranları da daha net ortaya çıkacak.

Karakaş, Merkez Bankası'nın beklenti anketlerine dayanarak 6 aylık enflasyon farkının yüzde 25 olabileceğini öngörüyor. Ancak, memur ve memur emeklileri için bu oran yüzde 19,5 ile yüzde 20,5 arasında olabileceği ve yuvarlak olarak yüzde 20'lik bir zam yapılmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti. Kesin sonuçlar ise 3 Temmuz'da açıklanacak.

Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle maaş eşitlemesi beklentisi içindeler. Geçmişte yapılan eşitlemeler göz önüne alındığında, memur emeklilerinin yüzde 20 yerine yüzde 25 oranında zam beklediğini ifade eden Karakaş, refah payı veya devlet desteği konusuna da değindi. Ekonomi yönetiminin yasal düzenlemeler doğrultusunda zam yapacağını ve refah payı veya devlet desteği olmayacağını öngördüğünü belirtti. Bu anlamda, memurlar için yüzde 20 civarında bir zammın kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.