GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Aralık 2021 Çarşamba 20:54

Mecliste 'Dünya Bankası Kredisi' polemiği: AK Parti ve Soyer arasında 'terbiyesiz' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bir kez daha Dünya Bankası gerilimi yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal kredi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yalan söylediğini iddia etmesi sonrası konuşan Başkan Soyer, "İzmir'e kullandırılmasına karar aldığımız krediyi kullandıramadık. Bu millet kimin yalan konuştuğunu biliyor. Bu millete ben asla yalan söylemedim, her ne yaparsam İzmir için yapmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı. Mecliste tansiyon yükselirken AK Parti ve CHP sıraları arasında 'terbiyesiz' polemiği de yaşandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı meclis oturumunda gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Dünya Bankası ve Zafer Havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hızal'ın özellikle İzmir'de yaşanan deprem sonrası sıkça gündeme gelen Dünya Bankası kredisi ile ilgili 'vatandaşlara yanlış bilgi veriyorsunuz' sözlerini kullanması sonrası Meclis üyelerinin konuşmalarının tamamlanması ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer söz alarak iddialara yanıt verdi. Soyer'in konuşmasını yapması sırasında ise AK Partili isimler Soyer'in sesini böldü... Bu durum Mecliste gerginlik yaşanmasına sebebiyet verdi.

AK Parti Özgür Hızal, Zafer Havaalanı ve Dünya Bankası kredisi ile ilgili konuşurken, Başkan Soyer'e sert eleştiriler yöneltti. "Zafer Havaalanı gibi yatırımları değerlendirirken biraz geniş bakmak lazım" diyen Hızal, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Yapılan eleştirinin sebebi yap -işlet-devret modeli ile yapılıyor olması. Bunun yararlarını onlarca örnekle sayabilirim. Bu finansal modeli ilk biz bulmuş değiliz. Dünyada zaten var olan yatırım modelinden bahsediyoruz. Avrupa'da son 20 yılda bu modelle 212 milyar Euro altyapı yatırımı yapılmış. Türkiye'de son 20 yılda  bu modelle 30 milyon Euro'luk yatırım yapılmış. Yandaş diyorsunuz ya bunun içinde sizin metro ihalesini verdiğiniz firmalar da var. Havaalanı tartışması yaptığımız için son 20 yılda yap-işlet-devret yada kamu eli ile yapılmış havaalanı yaptırımları tüm Türkiye de 20'den 56'ya çıkmış. 36 adet yeni havaalanı yapılmış. Uçulan ülke sayısı 50'den 127'ye çıkmış."

HIZAL: YETKİLİLER BİLMİYOR MUYDU?
Üçkuyular'daki İZDENİZ için kiralanan marina hakkında da konuşan Hızal, "İzmir'de bir marina var. Bu marina ne için kiralandı? Amaç neydi? Sayın başkan en yetkili ağız olarak 'Biz İzmir Marinayı kiralıyoruz, burayı kiralama nedenimiz İZDENİZ'e ait araçların fırtınalı alanlarda  zarar görmesini engellemek için çekek yeri olarak kullanacağız' dedi. Peki, milyonlarca lira yatırım yaparak açtığınız kafe ve marinanın içine feribotlar girebiliyor mu? Hayır… Burayı kiralarken İBB yetkilileri bilmiyor muydu?  İster muhalefet olun ister iktidar olan olguların önüne bazı hususları geçiremezsiniz" dedi.

İZMİRLİLERE DOĞRU BİLGİ AKTARILSIN İSTİYORUZ
Hızal, eleştirilerine Dünya Bankası kredisi hakkındaki ifadeleriyle devam ederek, "Bir dosya hazırlattınız içeriği kredi meselesi. Bu konuyu tekrar tartışmaya açmak istemiyorum. Hazine ve Maliyet Bakanlığı İzmir'in de içinde bulunduğu 5 şehir ile ilgili bir görüşme yapıyor. Biz İBB Dünya Bankası ile bir görüşme yapmadı demedik... İBB Dünya Bankası ile bir takım görüşmeler yapmış ancak Dünya Bankası demiş ki yetkililerde katılsın buna diye.  Bir sonuç yazısı gönderilmiş… Bizim itirazımız yetkililerce İzmirlilere doğru bilginin verilmemesi. Yazının gelmesinden 1 ay sonra İZDEDA derneğinde sayın başkan ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı toplantıda bazı ifadeler kullanılmış.Biz İBB başkanın İzmirlilere doğru bilgi aktarmasını istiyoruz. Bizim asıl eleştirimiz buydu" dedi.

ÖZUSLU: BİZİ ELEŞTİRİRKEN PARÇALARA BAKACAKSIN AMA HÜKÜMETTE BÜTÜNE BAK DİYECEKSİN!
Hızal'ın ardından eleştirilere yanıt vermek için söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, "AK Parti Grup Başkanvekili arkadaşımız ülkeye bir takım yatırımlar yaptıklarını, dolayısıyla bu yapılana 'sizler bizim icraatlarımızı eleştiriyorsunuz' dedi.  Vergileri alıyorsunuz İBB olarak bu vergilerden icraatlar yapıyorsunuz... Merkezi hükümet nasıl yapıyor? Zafer Havaalanı, Uşak'ta kalan hızlı tren gibi alanları söyleyebiliriz. Bazen bir irade niyeti ortaya koyarsınız ama olmaz. Niyet önemlidir. Pagos'a bakarken, oradaki o teveccühü görmediğini söylerken parçaya bakacaksın ancak hükümet çalışmalarında 'bütüncül bakacaksınız' diyeceksiniz... Zafer Havalimanı için 1 milyondan fazla yolcu garantisi verildi. 3 ilin nüfusuna yaklaşık yolcu garantisi verildi ve bunun sadece yüzde 5'i gerçekleşiyor. 2020'nin ilk 8 ayında verilen yolcu garantisi 852 bin iken, bu süreçte 7 bin yolcu kullanmış" diye konuştu.

AK PARTİLİ YILDIZ İLE BAŞKAN SOYER ARASINDA 'UÇUŞ' GERGİNLİĞİ
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise konuyla ilgili "Optimum alışveriş mağazasının yanına bir otopark yaptı İBB, insanlar aracını buraya park etsin ve İZBAN'a binsin diye ancak ücretleri 30 TL. İnsanlar buraya park etmiyor ve yola park ediyor. Buna bir bakılmalı.  İstanbul Havalimanı… Sizinde yurtdışı uçuşları çok seven birsiniz" sözlerini kullandı.

Yıldız'ın sözlerine üzerine araya giren Başkan Soyer, "Sevdiğimiz nerden çıkardınız? Gidiyoruz ama…" ifadelerini kullanırken Soyer'e yanıt veren AK Partili Yıldız,  "Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminize bakarsak…" diye konuştu.

Yeniden söze giren Soyer, "Yok öyle bir şey" demesi sonrası Yıldız'ın yeniden, "Uçuş sıklığınıza bakarak böyle bir kanaate vardık" sözlerini kullanması ile birlikte yeniden söze giren Başkan Soyer, "Uçuş sayısına bakarak böyle bir kanaate varmak sizin hakkınız değil" dedi.

SOYER'İN AÇIKLAMALARI SIRASINDA MECLİS BİRBİRİNE GİRDİ
Gerçekleştirilen eleştiriler sonrası söz alan Başkan Tunç Soyer, Dünya Bankası kredisi ile ilgili konuşması sonrası Meclis birbirine girdi. Soyer, "Zafer Havalimanı ile ilgili rakamı garantilemem lazım.  2021 yılının ilk 8 ayı için yanılma payı yüzde 99. Garanti ödemesi 4 milyon 658 milyon Euro. Şu an itibari ile 74 milyon TL. 8 ayda garanti nedeniyle şirkete ödenecek rakam bu rakam. Hata yaparsınız… İki faturayı çekip alırsanız olmaz dedi ya Özgür Bey... Ben onu yapmıyorum. Yapıldığı zaman Türkiye'nin 4'ncü büyük havalimanı. Yaptığınız yer bu gerekçede mi ona bakarsınız. O potansiyel bu taahhütleri karşılayacak mı ona bakarsınız. Ancak yüzde 99 hata yapan bürokratı kimse hak etmez. Bunun hesabı sorulur.  Dünya Bankası ile ilgili…" ifadelerini kullandı.

AK Parti grubundan seslerin yükselmesi sonrası ise Başkan Soyer, "Ben sizi 17 dakika dinledim, terbiyenizi takının' dedi. Ardından AK Partili üyeler ayağa kalktı. AK Parti grubundan konuşan Özgür Hızal, "Terbiyeyi sizden öğrenecek değiliz" sözlerini kullanması sonrası salonda gerilim iyice yükseldi.

Sözlerine devam eden Soyer, "Ben sizi 17 dakika dinledim siz 3 dakikaya tenezzül edemediniz" diye konuştu. Soyer'in sözleri sonrası AK Parti grubu yeniden araya girmesi tartışmaları daha da büyüttü. Meclis üyeleri birbirinin üzerine yürüdü.

SOYER: DÜNYA BANKASI İLE İLGİLİ AKIL ALMAZ BİR ALGI YAPILIYOR
Yeniden sözlerine devam eden Başkan Soyer, "Ben 17 dakika Özgür Beyi dinledim ancak Özgür Bey 3'üncü dakikam olmadan sözlerimi böldü. Bende terbiyenizi takının dedim. Bize 'Kimse meclisi yanıltmasın' dedi. Dünya Bankası ile ilgili akıl almaz bir algı operasyonu yapıldı" sözlerini kullandı.

Soyer'in sözleri sonrası AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız'ın aya kalkıp konuşması sonrası Başkan Soyer "Sözlerimi kesemezsiniz" söyleminde bulunurken AK Partili Yıldız, masaya sert vurması sonrası CHP'li sıralar yeniden hareketlendi.

SOYER: BEN BU MİLLETE ASLA YALAN SÖYLEMEM
Gerilimin durması sonrası yeniden konuşan Soyer, "Kamuoyunu yanıltan kim Dünya Bankası konusunda bunu bir kez daha ortaya koyalım. Pandemi öncesi Washington'a Dünya Bankası ile görüşmeye gittik. İzmir Kentsel Dönüşüm konusunda kredi açılacak kent olarak alınmamış, bu nedenle bizde başka bir başlık altında kredi alabilir miyiz diye görüştük ve pandemi olmasa Nisan ayında Dünya Bankası yetkilileri İzmir'e görüşmek için gelecekti. Pandemi nedeniyle bu gerçekleşmedi. Ancak sonrasında İzmir bir deprem yaşadı. Bu deprem sonrasında acil yapı başlığında bir kredi çıkarmış Dünya Bankası ve bizde dedik ki 'Bundan yararlanabilir miyiz?' Biz 250 milyon Dolarlık bir talepte bulunmuştuk... Bu konuda müzakereler başladı ve yaklaşık 3,5 ay sürdü. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı da bütün uzmanları ile katıldı. Kredinin bütün konuların mutabık kalındı 23 Şubat'ta. Biz de Cumhurbaşkanımıza İzmir ziyaretinde bu durumu aktardık. Bu rakam 250 milyon diye başlayıp 330 milyona çıktı, bunun için hazine onayı gerekiyor dedik. Cumhurbaşkanımızda 'Bunu görüşüp, döneceğiz' dedi. 25 Şubat'ta bizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir yazı yazdık. Bugün 15 Aralık… 23 Şubat'ta bizim Cumhurbaşkanımıza arz ettiğimiz, 25 Şubat'ta yazılı olarak ilettiğimiz kredi… Bu kredi şimdi durduruldu ve başka şehirlerinde o 2 yıl önce müzakerelerin yapıldığı görüşmelerinde içine alacağı başka bir yere dönüştürüldü. İzmirli meclis üyeleri olarak neyi beklersiniz? Hepsi İzmir'e gelsin istersiniz.  Aylarca müzakerelerin yapıldığı 330 milyonluk kaynağın İzmir'e gelmesini istemez misiniz? Bizim depremzedeler için 25 Şubat'ta Dünya Bankası ile mutabık kaldığımız sadece hazinenin garanti vermesi ile İzmir'e kullandırılmasına karar aldığımız krediyi kullandıramadık. Bu millet kimin yalan konuştuğunu biliyor. Bu millete ben asla yalan söylemedim, her ne yaparsam İzmir için yapmaya devam edeceğim" dedi.