GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Haziran 2017 Çarşamba 13:37

MEB'ten İzmirli 300 öğretmene seminer

Mesleki Gelişim Akademisinin konuğu olarak İzmir de bulunan ve üç yüzden fazla öğretmene seminer veren Yar. Doç. Aylin Sözer Çapan “ Çocuk Resimleri Analizi” hakkında önemli bilgiler verdi.

15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleşen seminere öğretmenler yoğun ilgi gösterirken salon öğretmenlerin ilgisinden kaynaklı dolup taştı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Selime Şentürk Doğramacı ve yoğun katılımla gerçekleşen seminerde Çapan, çocuk gelişiminde doğru adımlar atılabilmesi için resimlerin iyi gözlemlenmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların çizdikleri resimlerin mahkemelerde bile delil olarak kullanıldığını ifade eden Çapan, düzenli ve sürekli yapılan gözlem ve çizimlerle çocukların iç dünyasını anlamının mümkün olduğunu söyledi.Çocukların gelişim sürecinin gözlenmesinde yapılan resimlerin büyük önemi olduğunu da vurgulayan Çapan, kız ve erkek çocuk çizimleri arasında farklılıklar var. Çocuklarımızı iyi gözlemlemeliyiz. İyi bir gözlem süreci bir çok testin yerini doldurabilir” , diyerek resimlerde çoğunlukla görülen tespitlere değindi.Özgüven problemi yaşayan çocukların genellikle figürleri küçük çizdiğini söyleyen Yar. Doç. Aylin Sözer Çapan çocukların genellikle kendi mizaçlarına uygun çizim yaptığını da söyledi.

SALON DOLUP TAŞTI

Gönüllülük esasına bağlı olarak düzenlenen seminere öğretmenler yoğun ilgi gösterdi. Yoğun katılımla gerçekleşen seminerde ilgin noktalara değinen Çapan öğretmenlerin beğenisini kazandı.

“Normalden büyük ya da küçük çizilen figürlerin anlamları var. Çocuklar saldırgan resimler çiziyorlarsa genelde özgüven problemleri ile karşılaşıyoruz. Çocukların sosyo-duygusal gelişimlerini tamamladıktan sonra zaten akademik başarı arkasından GELİR.”

ÇOCUKLARA UYGULANAN ŞİDDETİ RESİMLERDEN ANLAYABİLİRİZ

Normalden büyük yapılan baş çizimlerinden çocuklarda kendilerini daha başarılı ola isteği yattığını da vurgulayan Çapan, iletişim problemi yaşayan çocukların ise ağız çizimlerinde farklılıklar olduğunu ifade etti.

Çocukların yaşadıkları taciz, şiddet gibi konuların ortaya çıkartılmasında yapılan resimlerin önemine de değinen Çapan bu konuda öğretmenlerden dikkatli olmasını istedi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise  yapmış olduğu konuşmada öğretmenlerin seminerlere  gösterdiği yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “21 Martta başladığımız mesleki gelişim akademisi her gün daha da büyüyerek devam ediyor. Şu ana kadar 13 seminer, 24 oturum gerçekleştirilerek on bin iki yüz öğretmene ulaşıldı. En önemlisi de öğretmenlerimizin seminerlere katılmak için gösterdikleri yoğun ilgi.” diyerek öğretmenlere teşekkür etti.

“Öğretmenlerin sürekli olarak kendilerini yenilemeleri gerektiğini de vurgulayan Yahşi; öğretmen akan su gibi olmalıdır. Sürekli berrak, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye açık eğitimciler hem kendilerine hem çocuklarımıza daha faydalı olur. İzmir olarak kurduğumuz Mesleki Gelişim Akademisinde şunu gördük ki öğretmenlerimiz öğrenmeye ve kendilerini yenileme çok açık. Eğitimi daha ileriye götürmek için çalışmalarımız devam edecek” dedi.