GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Eylül 2023 Perşembe 14:10

‘Mavişehir'de sınır değişmez’ diyen Tugay’a Gümrükçü’den yanıt: Ailevi mirasımızı geri alacağız!

’80 Darbesi’nde kapatılan Çiğli Belediyesi’nin açıldığı dönemde yeniden çizilen sınırlar konusunda yaşanan anlaşmazlık mahkemeye taşınmıştı. Karşıyaka Belediyesi ile davalık olan Çiğli Belediyesi’nin başkanı Utku Gümrükçü, Danıştay’ın kendi lehlerine karar verdiğini duyurmuştu. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘sınır değişmez’ açıklamasına yanıt veren Gümrükçü, “Karşıyaka bizim ağabeyimiz. Biz ağabeyimizden hakkımızı ya da ailevi mirası geri alacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Çiğli Belediye Başkan Utku Gümrükçü, Karşıyaka’ya bağlı olan Mavişehir’in Çiğli’ye bağlanması noktasında açılan davanın lehlerine sonuçlanması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÇİĞLİ ’80 DARBESİNDE CEZALANDIRILDI, HAKLARIMIZ VAR
Gümrükçü açıklamasında “Tartışırken Mavişehir, Çiğli'ye geçiyor diye konuşuluyor ancak bizim güncel konuştuğumuz yer Yalı Mahallesi’nin bir kısmı. 1966'da Çiğli, belediye oldu. Karşıyaka Belediyesi yoktu o zaman. ‘80 darbesi ile Çiğli cezalandırıldı. Çiğli solcu bir yerdi. Bu dönemde kapatılan belediyeler var duruşundan kimliğinden kaynaklı. Cezalandırılması da doğal… Darbe mağduru bir ilçe Çiğli… 1992'de yeniden açıldığında geçmişteki sınırlarına ulaşamamış Çiğli. Sürekli Çiğli Belediye Başkanları bu süreçleri mahkeme yolu ile lobi yoluyla gündeme getirdi. Bugün gelinen noktada talebimiz şu, ilçelerin devlet tarafında çizilmiş sınırları var, bir de tapu sınır var... Mahalleler ile tapu farklıdır. Ataşehir Mahallesi, Büyükçiğli diye geçer. Yenimahalle de Büyükçiğli diye geçer. Esentepe Mahallesi, Balatçık olarak geçer. Bizim hak iddia ettiğimiz bölge tapularda Çiğli yazan, geçmişte Çiğli'ye bağlı olan yerler. Hiltown'un arka kapısı zaten Çiğli'dir. Oradan başlayarak park yaşama doğru giden bölge için bir konumuz var. Bu bölge Çiğli'nin tapulama sınırı içinde kalıyor. Burası 10-15 sene olmadı Karşıyaka'ya bağlanalı...  Carefoursa inşaat ruhsatını bizden aldı, oturma ruhsatını Karşıyaka Belediyesi verdi. B u sınır bugün ilk defa değişmiyor. Sayısız davalar var.  Dereler doğal sınır olarak geçer. Diyoruz ki dereyi sınır olarak alabiliriz. Çevre binalar değişmiyor. Çöpün kimlerin topladığı emlak vergisini nereye yatırdığınız değişiyor” dedi.

KARŞIYAKA BİZİM AĞABEYİMİZ AMA BİZİM HAKKIMIZDAN BİRAZ ALMIŞ
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın sınırların değişmeyeceği konusunda yaptığı açıklamayı yorumlayan Başkan Gümrükçü, “Karşıyaka bizim ağabeyimiz. Biz ağabeyimizden hakkımızı ya da ailevi mirası geri alacağız. Karşıyaka bizim hakkımızdan biraz almış. Ağabeye biraz fazla verilmiş, bizim hakkımızdan almış biraz. Biz bunu geçmişte de istedik. Tüm Çiğli'nin belediye başkanları bunu almak için uğraştı” şeklinde konuştu.

EN FAZLA İŞLEM YAPACAKLARI BELEDİYENİN ADRESİ DEĞİŞECEK
Vatandaşların endişelenmemesi gerektiği söyleyen Gümrükçü, Çiğli’nin marka değerinin yükseldiğini kaydederek “İnsanlar rahat olsunlar. Evleri yerinde kalıyor, kapılarından çıktıklarında karşılaştıkları manzara aynı. En fazla işlem yapacakları belediyenin adresi değişecek. Bunun dışında bir şey yok. Çok büyük nüfusu etkilemiyor. Yurttaşlarımız aynı evde oturacak. Geçmişte Çiğli’nin marka değişir düşüktü ancak şimdi yükseldi. Burada 10 bin civarı kişilik nüfus civarı değişim olacak. Bu 1 yılda Çiğli’ye yerleşen nüfustan a. Bu başa çıkamayacağımız bir rakam değil. Bölge kentleşmenin tamamlamış yolu bitmiş bir bölge. Çiğli geçmişte İzmir dışı göçle büyüyordu. 2010 yılına kadar böyleydi. O tarihte sonran Karşıyaka, Menemen, Bayraklı da yaşayan orta ve üst sınıf, yeni konut ihtiyacı duyan, bunu da Karşıyaka'ya göre daha uygun yerden alalım diyen insanların yerleşmesi ile büyüyen bir ilçeyiz. 2020'den sonra Karşıyaka’ya, Bayraklı'ya olan ilgi azaldı. Şimdi İzmir'in her yerinden gelenlerle her yıl 15 bin nüfusumuz artıyor. Geçen yıl 4 bin Buca'dan, 4 bin Karabağlar'dan yurttaşımız Çiğli'ye yerleşmiş” ifadelerini kullandı.

ÇİĞLİ İÇİN KÜÇÜK ANCAK ANLAMI BÜYÜK BİR MÜCADELE
Gümrükçü şunları söyledi: “Çiğli için küçük ancak anlamı büyük bir mücadele. Yeniden yurttaşlarla oturulacak, partiler STK’lar, vatandaşlar yeni bir sınır oluşturacağız. Çiğli'de aktif siyaset yapan ve bugüne kadar bu konudan rahatsız olmamış, siyaset üretmemiş kimse yok. Biz Çiğli hakkını alacak diye yıllarca konuştuk. Çiğli kentin içinde unutulmuş, arka sıralar konuşmuş, merkeze kayma iddiası olan bir ilçe… Böyle bir ilçe geçmişten gelen hakkını talep ediyor”