GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Mart 2021 Çarşamba 21:50

Mavişehir'de 17 kat imar iznine yargı yolu!

Bayraklı'da yıkılan binaların yerine, zemin üstü 5 kat imar izni veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Mavişehir'deki dört parselde zemin üstü 17 katlı konut yapımının önünü açan imar planı hazırlamasını eleştiren Başkan Cemil Tugay, "İki zemin de çok kötü. Çifte standart imar kabul edilemez. Mavişehir'de 8 kattan fazlasına izin verilmemeli. 17 katlık imar planına itiraz edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi de biz de bu çelişkili planları yargıya götüreceğiz" açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, 30 Ekim depreminde Bayraklı'da yıkılan 17 binanın yerlerine yapılacak konutların, zemin üstü 5 kat olacağını açıklamasının ardından, Karşıyaka Mavişehir'de dört parselde yapılacak konutların zemin üstü 17 kata izin veren imar planı, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın tepkisine yol açtı. Başkan Tugay, iki bölgenin de zemininin aynı düzeyde alüvyonlarla oluşmuş jel bir gibi zemin olduğunu hatırlatarak, "İki ayrı yere iki farklı imar planı kabul edilemez. Bu çifte standarda itiraz edeceğiz, konuyu yargıya taşıyacağız" dedi.

PARSELLER, CENGİZ İNŞAAT'IN VAZGEÇTİĞİ PROJELERE KOMŞU

Karşıyaka Mavişehir'de Toplu Konut Alanı sınırları içinde bulunan dörtt parselde, 17 katlı konutlar yapılmasının önünü açan imar planı hazırlandı. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 25470 ada 2 parsel, 25475 ada 2 parsel ve 25487 ada 2 parsel, 25478 ada 2 parselde yer alan alanlar için hazırlanan ve zemin artı 17 kat olarak belirlenen konut yapım izni verilmesi kararlaştırıldı. Plana göre, denize sıfır bir arsa ile Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu yanı, Cordelion Park'ın yanı ile Cengiz İnşaat'ın vazgeçtiği proje alanının komşusu olan parsellerde 17 katlı binalar yapılabilecek.

TUGAY: 8 KATTAN YÜKSEK BİNALARA İZİN VERMEYİN DİYE YAZI YAZDIK

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 2020 yılının Mart ayında, yani bir yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi yazı gönderdiklerini belirten Başkan Tugay, "Mavişehir'de, zeminin zayıflığından dolayı 8 kattan daha yüksek yapılaşmaya imar verilmemesi gerektiğini yazdık. Bu konuda karar alınmasını talep ettik. Fakat bugüne kadar bir cevabi bir yazı gelmedi" açıklamasında bulundu. Taleplerinin tam tersine, 17 kata kadar izin veren bir imar planı hazırlandığına vurgu yapan Başkan Tugay, şu değerlendirmede bulundu:

ORADA 17 KATLI BİNALARIN YÜKSELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

"Mavişehir'deki yüksek binaları emsal gösterebilirler. Oysa bu bölge, kod düşüklüğü nedeniyle sürekli su taşkınlarından kurtulamıyor. Bölgenin zemin sorununu herkes biliyor. Buna rağmen 17 kata izin vermek, kabul edilemez. İtiraz edeceğiz. Dava açacağız. Hukuki süreci başlatacağız. Meslek odalarının da bunu kabul etmeyeceğini düşünüyoruz. Karşıyaka Belediyesi gibi Büyükşehir Belediyesi'nin de dava açacağını öğrendim. Bayraklı'da depremden ders çıkarılıp o yıkılan konutların yerine zemin üstü 5 kat izin verilirken, Mavişehir'de 17 kata kadar izin veren imar planı hazırlanması, çelişkili bir tutumun ifadesidir. Buna asla izin vermeyeceğiz."