GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
6 Ocak 2016 Çarşamba 16:06

Marmaris’te kongre merkezi krizi!

GETOB Müdürü Sarıbey, Armutalan Mahallesi'nde, TÜRSAB tarafından yaptırılarak iki yıl önce hizmete açılan Kültür ve Kongre Merkezi'ni sosyal medyada ve basın kuruluşlarına gönderdiği 'Akıllı binada sandal keyfi' başlıklı yazı ile eleştirdi. Sarıbey'e yanıt Özbozdağ’dan geldi.

TÜRSAB, Marmaris'in Armutalan Mahallesi'nde 970 metrekarelik alan üzerine 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, çok amaçlı ve çevreye uyumlu 660 kişilik konferans salonu ile birlikte toplantı salonları, kütüphane, pasaj içinde 6 işyeri olan akıllı bina yaptırarak 3 Şubat 2014 tarihinde hizmete açtı. 19 yıl TÜRSAB tarafından işletildikten sonra Marmaris Belediyesine devredilecek olan kültür merkezinde sorunlar bitmedi. Binaya hala elektrik sayacı bağlanamadı. Su sayacı ise bir hafta önce ancak bağlandı. Giriş katında bulunan pasaj içindeki 6 işyerini aşırı yağmurlarda su basıyor. Binada ofisi olan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü Cahit Sarıbey konuyu çeşitli kereler gündeme getirmelerine rağmen çözüm üretilmeyince 'Akıllı binada sandal keyfi' başlıklı bir yazıyı kaleme alıp, internette paylaştı. Sarıbey, aynı yazıyı basın açıklaması olarak basın kuruluşlarına da gönderdi.

Armutalan Kültür ve Kongre Merkezi'ni eleştirdiği yazısında Sarıbey, "Bina ile ilgili bir şey sormaya kalksanız TÜRSAB yetkililerinin ağzından çıkan ilk kelime 'Binanın akıllı bina' olarak inşa edildiği olur. Kaç liraya ihale edildi? Kaç liraya mal oldu? Hangi şartlarda, hangi kritere göre yapıldı? Ne kadar akıllıdır? Bunu elbette en iyi yetkililer bilir. Eh, devlet sırrı değilse açıklarlarsa halk da öğrenir o başka. 'Emeği geçenlerin ellerine sağlık' demek istiyor insan. Lakin uzaktan bakanlar iç geçirerek, 'Ne güzel bina' der durur da binayı gezen ve gören konusunda uzman olan bazı sanatçı dostlarımızla bir araya geldiğimizde 'Hadi canın sen de konferans salonundaki sahnede şu an bile ses sistemi yok. Işık sistemi de yetersiz' dediklerini, kulisinin amacına uygun yapılmadığını velhasıl binanın işlevsel olmadığını söylediklerini eminim pek çok kişi duymuştur. Doğru olsa gerek. Zira, koca bina atıl vaziyette durur da durur. Yetkililer incelerse binanın atıl vaziyette kaldığını, hiç konferans yapılmadığını, üç beş etkinlik dışında salonun kaderiyle baş başa kaldığını, dolayısıyla söylentilerin doğruluğunu zaten göreceklerdir" dedi.

Şimdi, "Sandal sefası da nerden çıktı?" diye soracaksınız diyerek yazısına devam eden Sarıbey, şu ifadelere yer verdi: "Muğla'nın ülkenin en çok yağış alan yörelerinden birisi olduğunu bilmeyen yoktur. Yağmur yağmaya başlayınca 'gök yarıldı' zanneder, denizlerin bütün suyu gökten buraya yağıyor diye düşünür insan. Benzer yağışlarda 15 dakika sonra cadde ve sokakların neredeyse tamamında bir avuç su kalmadığını görürsünüz de, 'TÜRSAB'ın akıllı binasında' dışarıdan aldığı yağmur sularıyla dolan kültür merkezinin giriş katında adeta sandal keyfi yaparsınız. 'Halep oradaysa arşın buradadır' demiş atalarımız. İnanmıyorsanız, yağmur yağarken gelin, görün vaziyeti. Sandalınızı getirmeyi de unutmayın tabii. TÜRSAB binayı gözden mi çıkardı yoksa binada dirhem akıl mı yok bilmem ama TÜRSAB'ın akıllı binası buysa bizim akılsız binalarımız çok daha iyidir bilmiş olun."

'UYARMAKTAN USANDIK'
Cahit Sarıbey DHA muhabirine yaptığı açıklada da her yağmurda ellerinde fırça ve paspaslarla beklemek zorunda kaldıklarını belirtip, "İçeriye dolan sular nedeniyle hem eşyalarımız ve hem de çalışma ortamımızı olumsuz etkiliyor. Yetkili arkadaşlara sıkıntılarımızı defalarca aktardık ama bu güne kadar herhangi bir sonuç alamadık. Dolayısıyla yetkilileri bir kez daha uyarmak amacıyla böyle bir yazıyı kaleme aldım. Umarım bundan sonraki dönemde bu yakınmamızı dikkate alarak çözüm üretirler" dedi.

'EKSİKLİKLER HIZLA GİDERİLİYOR'
Geçen yıl mayıs ayında göreve getirilen Armutalan Kültür ve Kongre Merkezi Koordinatörü Zafer Ergül "Binamız dışarıdan bitmiş görünmekle birlikte elektrik ve su bağlantıları gibi bazı alt yapı eksikliklerini gidermek zaman aldı. Bu nedenle de binanın tam olarak faaliyete geçmesinde istenilen tempo yakalanamadı. Fakat özellikle geçen haftadan itibaren bu eksiklikler süratle giderilerek gerek kongre turizmi ve gerekse de diğer etkinlikler için hizmet vermeye başlayacağını söylemek mümkün" diye konuştu.

'ATYAPIDAKİ SIKINTILAR BÜROKRATİK ENGELLERDEN KAYNAKLANIYOR'
TÜRSAB Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, altyapıyla ilgili sıkıntıların bürokratik engellerden kaynaklandığını belirterek, "TÜRSAB Türkiye'de ilk defa burayı yaptı, başka örneği yok. İnşaata başladığımızda Armutalan Belde Belediyesi hizmetteydi. Muğla Büyükşehir olup, belde belediyeleri kapanınca burası Marmaris Belediyesi'nin malı olurken bir sürü protokoller ve sözleşmeler değiştirildi. Yazışmalar zaman aldı. Bu kadar zaman oldu hala elektrik sayacımız bağlanmadı. Su sayacı ise geçen hafta bağlandı. Bu işler biraz yavaş gidiyor. Maliyet, arsa bedeli hariç 10 milyon lirayı geçti. 19 yıl işletecek ama bu binadan TÜRSAB'ın bu parayı çıkaracağına inanmıyorum, bu bir hediyedir. Bu nedenle de burayla ilgili konuşulurken biraz dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum" dedi. (dha)