GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
2 Şubat 2016 Salı 15:47

Margarincilerden 'zeytinyağı' çıkışı: Doymuşta fark yok!

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, gıdada 'bilgi kirliliği' görüldüğünü, bu durumun önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Margarinciler savunmada 

Aydın Anemon Otel'de düzenlenen 'Gıdada Bilgi Kirliliğine Son' adlı toplantıya, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, medyada doğru beslenmeyle ilgili çok sayıda haberin yer aldığını, yanlış ve çelişkili bilgilerin tüketicide 'yeme stresi' oluşturduğunu savundu. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek için 2007 yılından bu yana gönüllü çalışma yürüttüklerini kaydeden Yurdagül, şöyle dedi:

"Margarin hakkında çok fazla yanlış söylenti var. Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanları oda sıcaklığında katı görünen margarini 'doymuş yağ', diğer sıvı yağları ise 'doymamış' olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Ayçiçek yağı yüzde 11, mısır yağı yüzde 13, zeytinyağı yüzde 15-17 arasında, kase margarin ise yüzde 15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Yani, doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur." 

"TÜRKİYE'DEKİ MARGARİNLERDE TRANS YAĞ YOK"
Metin Yurdagül, MÜMSAD'ın girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006 yılında kaldırıldığını söyledi. Türkiye'de üretilen margarinlerde trans yağ oranı yüzde 1'in altında olduğu için 'trans yağ yoktur' beyanı yapılabileceğini kaydeden Yurdagül, şöyle konuştu:

"AB'de henüz ortak bir karar yok yüzde 2'nin altı konuşuluyor. Trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD'den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılması konusunda Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Artık Türkiye'de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta ve ambalajlarında 'Trans yağ içermez/yoktur' logosu yer almaktadır." 

MÜMSAD olarak, sektörün gelişmesi için üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Yurdagül, "Güncel takip ettiğimiz bilimsel verileri uzman, profesör ve akademisyenler eşliğinde inceliyor, ardından kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz firmaların ürünlerini, ambalaj bilgilerini okuyarak satın alın ve kullanın. Bu konuda her söylenene inanmayın" diye konuştu.(dha)