GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
29 Eylül 2021 Çarşamba 16:29

Manisa'yı yok edecek proje!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Manisa’nın ilçelerindeki 7 sahada “jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatlı saha” ihalesine çıkılmasına “Üretici zaten can derdindeyken potansiyel kirletici olan JES sahalarının ihale edilmesi kabul edilemez” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın; Demirci, Turgutlu, Kula, Salihli, Yunusemre ve Alaşehir ilçelerinde bulunan 7 alanı, jeotermal kaynak arama sahası olarak ihale edileceği kararı vermesine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran karşı çıktı.

Geçmiş dönemde jeotermal kaynak arama sahası olarak açılmış ancak ihaleyi alan firmaların, işlemi ihale süresi içerisinde tamamlamadığı sahalar, 7 Ekim'de tekrardan açık teklif usulüyle ayrı ayrı ihale edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan ihale kararının ardından yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, Manisa halkının toprakları, havayı ve suyu kirleten jeotermal enerji santrallerini kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtti.

Demran, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından bildirilen ve Resmi gazetede yayımlanan ilana göre Manisa'mızın Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Kula, Yunusemre ve Demirci ilçelerinde 7 saha yeniden Jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatlı saha olarak ihaleye açılmıştır. Manisa halkı, topraklarımızı, havamızı ve suyumuzu kirleten bu potansiyel kirleticileri istemiyor. Küresel iklim değişiklikleri tarımı ve insan yaşamını hat safhada etkiliyorken kuraklık göllerimizi, barajlarımızı kurutmuşken, yapılan bu ihale Manisa'ya en büyük darbedir. Zaten Gediz Nehri zehir akıtmakta, Gölmarmara kurumuş, Demirköprü boşalmış durumdadır.

Barajlarımızın ve yer altı kaynaklarımızın durumu ortadır. Pandemi süreci ile birlikte, Tarımsal üretimin önemi ortaya çıkmıştır. Anormal artan girdi fiyatlarına rağmen üretilen ürün fiyatları artmamış üretici borç batağına itilmiştir. Tarımsal ürünlerde üretici fiyatlarıyla, Pazar fiyatı arasındaki makas iyice açılmıştır. Bu durum üretimden vazgeçme ile sonuçlanmaktadır.

Üretici zaten can derdindeyken potansiyel kirletici olan JES sahalarının ihale edilmesi kabul edilemez.

Bu ihaleye katılanlar iyi bilsinler ki Manisa halkı bu dayatmayı kabul etmiyor ve etmeyecek.”