GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
27 Kasım 2020 Cuma 14:02

Manisa Tabip Odası’ndan korkutan iddia: İnsanlar yatak sırası beklerken ölüyor!

Tüm hastanelerin yoğun bakımlarının korona hastalarıyla dolduğunu, yeni servisler açılması için çalışma yapıldığını belirten Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, "Bir süre öncesine kadar İzmir'den hasta kabul eden Manisa, artık kendi hastalarına yer bulamıyor. Öyle ki, yoğun bakımda veya acilde yatak açılsın diye beklerken hayatını kaybeden insanlarımız var" sözleriyle tabloyu özetledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir'de koronavirüs vakaları ve ölümler, 30 Ekim depreminden sonra büyük bir artış gösterirken, komşu Manisa'da turkuvaz tablo nasıl? Bu soruyu, Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran'a sorduk. Başkan Duran, Manisa'nın korona haritasının kıpkırmızı olduğuna vurgu yaptı, "Manisa'da kötü bir tablo var. Yataklar yetmiyor, hekim ve sağlık çalışanlarımız adeta tükendi. Bir süre öncesine kadar İzmir'den, çevre kentlerden hasta kabul eden Manisa, artık kendi hastalarına yetişemiyor. Yoğun bakımda veya acillerde yatakların boşalmasını sedyede bekleyen korona hastaları hayatlarını yitirmeye başladı" açıklamasında bulundu.

GÜNLÜK VAKA SAYISI 3 BİNE ULAŞTI
Manisa'da günlük vaka sayısının 3 bine dayandığını belirten Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, "Manisa, yoğun bakım ünitesi ve yatağı en fazla illerden birisi. Örneğin Şehir Hastanesi'nde 120 yatak, Covid 19 hastalarına ayrıldı, doldu. Tamamen pandemi hastanesi haline dönüştürülen Merkezefendi Hastanesi de dolu. İlçelerde durum farklı değil. Hastalar servis sırası bekliyor" dedi.

Hekim ve sağlık personelinin, vakalara yetişemez olduğunu anlatan Başkan Dr. Duran, şu bilgileri verdi:

"Doktorlarımız, hemşirelerimizin pek çoğu, test sonuçlarının pozitif çıkması nedeniyle karantinaya çekildi. Bugün bir psikiyatri uzmanı doktor bile Covid 19 hastasını takip ediyor. Aynı şekilde, KBB'deki, psikiyatrideki doktorlar, hemşireler de, ihtiyaç duyulan Covid birimlerine yönlendirilmiş durumda. Solunum cihazı kapasitesini artırmak için hastanelere yeni malzemeler gönderilmiş olsa da, yeterli personel olmadığı için verimli kullanılamıyor. Yetersiz ve gecikmiş tedbir kararlarıyla sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanlarına yüklediler. Yataklar boşalmadığı ve yenileri eklenemediği için mağduriyetler oluştu. Aile hekimlerinin izlem yapması gereken karantina altındaki Covid-19 pozitif veya temaslı hasta sayısı, hekim başına 150'yi geçti."

FİLYASYON EKİPLERİ, HASTALARA ARTIK YETİŞEMİYOR
Filyasyon ekiplerinin, evde karantina altındaki hastalara artık yetişemediğini, çünkü salgının çok geniş bir alana yayıldığını belirten Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, sözlerini, şu tavsiyelerde bulunarak sürdürdü:

"Her gün birlikte mesai yaptığımız arkadaşlarımızdan en az 5'inin, Covid-19'a yakalandığı haberini alıyoruz. Beden yorgunluğuyla birlikte kaygılarımız arttı, ruhsal sıkıntılar yaşar hale geldik. Böyle giderse, sağlık sistemi, taşıyamayacağı bir yükün altında çökme aşamasına gelecektir. Hastalarımızı tedavi edemeyecek duruma gelineceği endişesi taşıyoruz. En az iki hafta, ideali 4 haftadır, sağlık, gıda ve mutlak gerekli belediye hizmetleri dışında tüm birimlerin kapanması gerekmektedir. Evlerde izole durumdaki hastaların yurt, pansiyon, spor salonu, sosyal tesis gibi yerlere taşınması, filyasyon ekiplerinin işini kolaylaştıracaktır, daha sağlıklı takip olacaktır."

CHP MİLLETVEKİLİ VEHBİ BAKIRLI, O İDDİAYI DOĞRULADI      
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, geçtiğimiz günlerde, koronavirüs hastası 65 yaşındaki Dinçer Gergin'in, hastanede yer olmadığı için yer açılmasını beklerken yaşamını yitirdiğini doğrulamıştı. SES Manisa Başkanı Figen Pehlivan Demirel de karantina süreci bitmediği halde tüm sağlık çalışanlarının göreve çağrıldığını iddia etmiş, "Hem sağlık çalışanlarının, hem de hastaların yaşam şansı azalıyor" demişti.