GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Mayıs 2017 Cuma 22:33

Manisa'daki kışlada askerleri zehirleyen salgının nedeni belli oldu

Manisa Valisi Hakan Güvençer, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında bir askerin ölümü, yüzlerce askerin de hastalanmasına yol açan salgının salmonella bakterisinden kaynaklandığını açıkladı. Öldürücü olan salmonella bakterisi tavuk, içme suyu, yumurta ve süt ile bulaşıyor.

Manisa'da Doğu ve Bati Kışlasında, yemin töreninden bir gün önce askerlerde başlayan bulantı, kusma ve ishal şikayetleri kısa sürede salgına dönüştü. Salgından toplam bin 49 asker etkilendi, askerlerden Hüsnü Özel yaşamını yitirdi. 207 erin tedavisinin sürdüğü, 2 askerin ise yoğun bakımda olduğu belirtildi. 

Manisa Valisi Hakan Güvençer, testler sonucunda salgının salmonella bakterisinden kaynaklandığını açıkladı. 

BAKTERİNİN KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Ayrıntılı inceleme için yaşamını yitiren Er Hüsnü Özel'den ayrıntılı otopsi için kan ve doku örnekleri alındı. SağlIk Bakanlığı tarafından görevlendirilen 20 kişilik uzman ekip de bakterinin kaynağını araştırıyor. 



SALMONELLA NASIL BULAŞIYOR?
Gıda ya da içme suyundan bulaşan salmonella öldürücü olabilen bir bakteri. Mikrop alındıktan 6 ile 12 saat içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. İshal en önemli belirti. Yanı sıra baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, bulantı ve yüksek ateş olabiliyor. Bakteri, hafif gıda zehirlenmesinden ölümcül bakteriyel enfeksiyonlara, yani sepsise kadar gidebilen tablolar yapabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Mamçu, bakterinin ölüme yol açmaması için erken müdahalenin şart olduğunu vurgulayarak, “Sıvı elektrolit dengesi zamanında yerine getirilmezse hastalık ölümcül olabilir” dedi. 

TEDAVİDE ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR, ANTİBİYOTİK DİRENCİNE DİKKAT
Hastalığın teşhisi; dışkıda bakterinin tespit edilmesiyle konuyor, tedavisi ise antibiyotik ile yapılıyor. 

İyi bir tıbbi bakım ve etkili antibiyotik ile ölüm vakalarının önüne geçilebileceğini vurgulayan Dr. Mamçu’nun verdiği bilgiye göre, hayvanlara verilen antibiyotikler nedeniyle bakteride antibiyotik direnci gelişebilir ve tedaviye cevap vermeyebilir. Bunun için tedavinin antibiyograma göre düzenlenmesi önemli. 

Su kirliliğinin de bakterinin salgına yol açması açısından önemli olduğunu aktaran Mamçu, herkesin salmonella hastalığına yakalanabileceğini, bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin hastalığı daha şiddetli geçirdiklerini aktardı. (NTV)