GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
9 Mayıs 2019 Perşembe 10:39

Manisa'da tarihi buluş!

Manisa’da bulunan Çakallar volkanındaki patlamanın ayrıntıları ortaya çıktı. Kalıntaş kaya resmini değerlendiren Hacettepe Üniversitesi’nden İnan Ulusoy, açıklamasında "Bu resim, insanların patlamaya şahit olduğunun ayak izleriyle birlikte kanıtlanabildiği en eski volkan patlama resmi olabilir" dedi.

Bir grup araştırmacının yaptığı incelemeye göre, UNESCO Kula Jeoparkı’nda yer alan Kanlıtaş kaya resmindeki ayak izleri, volkanik patlamaya insanların şahit olduğunu kanıtlar nitelikte. Hacettepe Üniversitesi’nden İnan Ulusoy ve Erdal Şen, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Mehmet Akif Sarıkaya, Heidelberg Üniversitesi’nden Axel K. Schmitt, Curtin Üniversitesi’nden Martin Daniüík ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Erdal Gümüş’ün yer aldığı; volkanolog, coğrafyacı ve jeokronologlar’dan oluşan grup, yaptıkları araştırma ile Çakallar volkanındaki patlamanın ayrıntılarını ve gelişimini ortaya çıkardı.

Ulusoy, “Çakallar volkanındaki volkanik faaliyet, nemli diye nitelenebilecek hidrovolkanik bir patlamayla başlamış. Sulu ve kuru patlamalar arasındaki kısa bir zaman diliminde, nemli volkanik kül üzerinde insanların ve muhtemelen onlara eşlik eden köpeklerin sakince patlama merkezine doğru ilerlediklerini gösteren ayak izleri bulunuyor. Yeni radyometrik yaş tayinleri patlamanın Bronz Çağı’nda olduğunu gösteriyor. Bu resim, insanların patlamaya şahit olduğunun ayak izleriyle birlikte kanıtlanabildiği en eski volkan patlama resmi olabilir” dedi.  (Milliyet)