GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
31 Ocak 2016 Pazar 10:33

Manisa'da dört gözle beklenen baraj!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi (MASKİ) Genel Müdürü Yakup Koç, kentte içme suyunun yüzde 98'inin yeraltı sularından karşılandığını, gelecekte yaşanabilecek su probleminin önüne geçmek için yapımına başlanan Akhisar'daki Gürdük Barajı inşaatının bitmesini beklediklerin

MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, kuruluştan itibaren geçen 1.5 yıllık süreçte yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Geçen sürede 28 projeyi ihale ettiklerini ve projelerin toplam bedelinin 169 milyon 770 bin lira olduğunu söyleyen Koç, 10 projenin tamamlandığını, 15 projenin sürdüğünü ve üç projeye henüz başlanılmadığını belirtti. Geçen süreçte çalışmayan 11 arıtma tesisini çalışır hale getirdiklerini söyleyen Koç, "Bu tesislerimiz Gelenbe, Karakurt, Akhisar, Saruhanlı, Karaoğlanlı, Gölmarmara, Ahmetli, Salihli, Durasıllı, Alaşehir ve Kula tesislerimizdir. İller Bankası ile müşterek olarak yürüten dört yeni arıtma tesisimiz yapımına başlandı. Kırkağaç, Turgutlu, Manisa Merkez ve Gördes ilçemizdir. Soma şuanda dış kredili olarak ihale edildi. İnşaatına da başlandı. Salihli Atık Su Arıtma tesisi inşaatı bitti ve şuanda faal durumda" diye konuştu. Sarıgöl, Demirci ve Selendi ilçelerindeki arıtma tesislerinin projelerinin hazır olduğunu ve en kısa zamanda ihalesinin yapılacağını belirten Koç, Köprübaşı'ndaki arıtma tesisi içinde proje ihalesine çıkılacağını kaydetti.

GEDİZ'E 2 YIL İÇİNDE TEMİZ SU HEDEFİ
Gediz Nehri'nin kirlenmesinin önüne geçmek amacıyla atık su arıtma tesislerine büyük önem verdiklerini söyleyen Koç, "Gediz Nehri, iki yıl içinde eski haline gelmez ama nehre temiz suların akmasını sağlarız. Yani kirletmemeye başlarız. 2018 yılında arıtma sorunu çözümlenmeyen yer kalmayacak" diye konuştu.

GÜRDÜK OLASI SU SORUNUNU CÖZECEK
Atık su arıtma tesisleri yanı sıra içme suyu çalışmaları da yaptıklarını dile getiren Koç, şu anda bir sıkıntı yaşanmadığını, ancak ileri yıllarda yer altı sularının çekilmesinden kaynaklanabilecek problemin önüne geçmek için gayret gösterdiklerini ifade etti. Manisa içme suyunun yüzde 98'nin yer altı sularından sağlandığını dile getiren Koç, "İleriye dönük olarak DSİ ile birlikte toplantılar yaptık. Akhisar'da yapımı süren Gürdük Barajı'ndan ileriki yıllarda içmesuyu açısından beslenebilirse, gelecek yıllardaki içme suyu probleminden kurtulmuş oluruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz" dedi. 

Son olarak Koç, kentte 68 yeni içmesuyu deposu yaptıklarını, bu yıl içinde 100 adet daha yeni içmesuyu deposu yapacaklarını söyledi.