GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
18 Ocak 2017 Çarşamba 13:30

Manisa'da 4 bin 219 kişi şiddet mağduru

MANİSA Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) verilerine göre, geçen yıl 4 bin 219 kişi şiddet mağduru oldu. Ayrıca şiddet raporunda kadın konukevinin gizliliğinin ihlal edildiği belirtildi.

Manisa'da '2016 yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Raporu' açıklandı. Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nin geçen yılki verilerine göre; şiddet mağduru 3 bin 788 kişi için önleyici ve 431 kişi için ise koruyucu tedbir kararı alındı. Şiddet uygulayan 25 kişi için de zorlama hapis kararı verildi. Ayrıca şiddet uğrayanlardan 38'inin, 'ALO 183 Kadın, Aile, Çocuk Danışma Hattı'na ihbarda bulunması üzerine olayın ortaya çıktığı belirtildi. 

Manisa Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi şiddet mağduru 210 kişiye de rehberlik, danışmanlık ve psikolojik destek verdi. Manisa merkez ve ilçelere bakıldığında ise en çok şiddet olayı 1640 ile merkezde yaşandı. Merkezin ardından ise Akhisar'da 965 kişi şiddet mağduru oldu. Şiddetle ilgili 2016'da 60 emniyet personeline eğitim verildi. Ayrıca 2017-2020 yılları arasında da 700 personele eğitim verilmesi hedeflendiği belirtildi. İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri, 21'i erkek mağdurun olduğunu kaydetti. Jandarma komutanlığının 650 personeline de 2017'de şiddetle mücadele eğitimi verileceği bildirildi. 

SIĞINMA EVİ YETERSİZ

Raporda Manisa Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı sadece bir kadın konuk evi bulunduğu ve 20 kişilik olduğu belirtildi. Ayrıca binanın fiziki şartlarının yetersiz olduğu belirtilirken, kapasitenin 25'in altına düşmediği ve kadın konukevinin gizliliğinin deşifre edildiği kaydedildi. Raporda şiddet mağduru kadınlar ve çocukları hakkında verilen koruyucu gizlilik tedbirlerinin ilgili kurumlar tarafından yeterince bilinmediği ve bunun da şiddet mağdurlarını riske attığı gündeme geldi. 3 günden 10 güne kadar olan zorlama hapis cezalarının uygulanmasında da aksilik yaşandığı, şiddet mağdurları tarafından ŞÖNİM'e geri bildirimler olduğu belirtilirken, bu aksaklıkların da şiddet önleme çalışmalarına engel teşkil ettiği bildirildi. (DHA)