GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Nisan 2021 Cuma 14:01

Mahkemeler bir bir kapanıyor... Covid-19 adliyede!

İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, "Adliyeler, hastanelerden sonra en çok ziyaret edilen bir yerdir. Avukatlar, hakimler, savcılar ve tüm adliye çalışanları acilen aşılanmalı. Hukukçu milletvekillerimizin devreye girmesi lazım" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hukukçular da aşı önceliği talebinde bulundu. İzmir Barosu eski başkanlarından Aydın Özcan, covid 19'a yakalanan hakim ve adliye çalışanlarının çokluğu nedeniyle pek çok davanın görülemediğini, tüm ülke çapında hukukçuların acilen aşılanması gerektiğini söyledi. TBMM'de hukukçu çok sayıda milletvekili olmasına rağmen bugüne dek Covid 19 pandemisi nedeniyle   hakim, savcı, adliye çalışanları ve avukatlara öncelikli olarak aşı uygulanması hususunda bir talep ortaya koymadığına vurgu yaparak, "Hastanelerden sonra en çok ziyaret edilen yer, adliyelerdir. Adalet sistemimizin, yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün uygulayıcısı olan ve kamu düzeninin sağlıklı şekilde işlemesi için her türlü zor koşulda  görev yapan bizlerin sağlık güvencesine kavuşturulması gerekir" dedi.

ADALET BAKANI VE HUKUKÇU VEKİLLERE ÇAĞRIDA BULUNDU
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere TBMM'deki tüm milletvekillerinin, tüm baro başkanlarının bu konuda harekete geçmelerini isteyen Aydın Özcan, "Bir an önce hakim, savcı, avukatlar ve tüm adliye çalışanlarına aşı uygulanması noktasında güçbirliği  yapılarak bu önemil ve acil sorunu çözmelerini talep ediyorum" dedi.

Salgın nedeniyle her gün 3-4 mahkemenin kapatıldığını, bu durumun sadece İzmir'de değil, Türkiye'nin her köşesinde söz konusu olduğunu belirten Aydın Özcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

BİR DURUŞMADA EN AZ BEŞ KİŞİ OLDUĞUNA GÖRE...
"Bir duruşmayı gözünüzün önüne getirin. Davalı ve davacının avukatları, davalı ve davacılar, şahitler, mübaşir, katip ve hakim... Hepsi, küçücük bir odada. En az 5 kişinin yer aldığı duruşmalarda hepimiz risk altındayız. Öyle ki bazı hakimler, kendi odalarında duruşma yapıyor. Hepimiz risk altındayız. Adliye çalışanlarının durumu daha vahim. HES kodu uygulaması, İzmir adliyesinde son 1.5 ayda başladı. Baro başkanları, tüm hukukçuların sesini duyurmak zorunda. İzmir'de 11 bin avukat var, Türkiye genelinde ise bu sayı 150 bin... Aşı önceliğinin sağlık çalışanlarında olmasını normal karşılıyoruz. Fakat hastanelerden sonra en çok ziyaret edilen adliyede görev yapan bizlerin de öncelikli olarak aşı olması gerekir."

BEŞ TÜKETİCİ MAHKEMESİ, İKİ HAFTADIR KAPALI
Avukatların telefonlarına her gün kapanan mahkemelerle ilgili mesajlar geldiğine vurgu yapan İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Adliyesi’nde durum bir hayli sıkıntılı... İcra dairelerinden kapalı olanlar var ancak duyurulmuyor. Beş tüketici mahkemesi, iki haftadır kapalı. Önümüzdeki pazartesi günü açılması bekleniyor. Meslektaşlarımızın vefat haberlerini alıyoruz. Salgın nedeniyle kapanmış mahkemelerin davalarının, başka mahkemelere aktarıldığı yönünde mesajlar alıyoruz. Tüm bunların sebebi, salgın. Böyle bir durumda hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanlarının aşılanması konusunun gözardı edilmemesi gerekir. Bu konuda TBMM'deki tüm avukat vekillerden destek bekliyoruz. Ülke genelindeki tüm baroların da bu konuda talepte bulunmasını ve hakkımızı aramasını istiyoruz."