GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Temmuz 2023 Salı 16:14

Mahkemeden Harmandalı kararı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1992 yılından bu yana işlettiği Harmandalı çöplüğü ile ilgili yerel idare mahkeme kapatma kararı verdi. Karar kesinleşirse bölgeye çöp dökümü yasaklanacak.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı ile ilgili mahkeme önemli bir karara imza attı. 

Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar tarafından açılan davada  İzmir 4. İdare Mahkemesi, Harmandalına çöp dökümüne ilişkin işlemin iptaline karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında bölgedeki toprak kayması hareketlerinin devam ettiğine dikkat çekti.

Harmandalında yaşanan toprak kayması nedeniyle yollarda ve evlerde hasarlar oluştuğuna dikkat çeken mahkeme, bölgede atık depolandıkça tehlikenin de büyüdüğünün altını çizdi. Mahkeme ayrıca toprakta oluşabilecek ani bir kırılma sonucunda atıkların sahanın kuzeybatısında yer alan yerleşim yerlerine akma tehlikesi bulunduğunu belirtti. 

Kararda  "Uyuşmazlık konusu çöp sahasında çöp stoklanması nedeniyle toprak kayması hareketlerinin devam ettiğinin ve söz konusu afet nedeniyle yollarda ve evlerde hasarların meydana geldiğinin, sahanın üst kotuna atık depolandıkça tehlikenin büyüdüğünün, toprakta oluşabilecek ani kırılma sonucunda sahanın kuzeybatısında yer alan yerleşim yerine atıkların akma tehlikesinin bulunduğunun, davalı idarece heyelan riskinin azaltılabilmesi amacıyla yapıldığı belirtilen drenaj, kanal kazılması, yeraltı su seviyesinin düşürülmesi gibi işlemler ve diğer mühendislik önlemleri alınarak heyelanın önüne geçilemeyeceğinin davalı idarece bilimsel danışmanlık hizmeti alınan öğretim üyesi tarafından hazırlanan raporla da ortaya konulması karşısında çöp stoklama işleminin durdurulması ve sahada gerekli can ve mal güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle yapılan başvurunun reddedine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin karara itiraz etme hakkı bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı haklı bulanmazsa karar kesinleşecek ve alan çöp toplamaya kapatılacak.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni katı atık toplama merkezleri için başlatmış olduğu yasal süreçler devam ediyor.  



GÜMRÜKÇÜ: EN ÇOK İSTEYEN BENİM
Sosyak medya hesaplarından açıklama yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de "Bir kez daha söylüyorum HARMANDALI ÇÖP TESİSİ ACİLEN KAPATILMALI!" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Egedesonsöz'e açıklama yapan Başkan Utku Gümrükçü "Mimarlar Odası'nda yaptığımız yılbaşından önceki toplantıyla birlikte kent konseyimizin İbrahim İncesu’nun da büyük katkılarıyla, çabalarıyla   bölgede çöp tesisinin kapatılmasını en çok isteyen kişi benim.. Çünkü ben Çiğli Belediye Başkanıyım. Fakat bu tesisin hızlı bir şekilde kapatılmasının İzmir'e vereceği başka zararlar olabileceğinin de bilincindeyiz. Toprak kaymasının tesise olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla ilgili büyükşehir belediyesi de bazı çalışmalar yaptı. Bizimle de paylaştılar. Şimdi biz hem planı, hem çöp tesisinin geleceğini beraber konuşmak durumundayız. Bu yapacağımız çalışma aynı zamanda Çiğli'deki çöp tesisinin nereye taşınabileceğini, Çiğli sınırları içerisinde ya da daha yakın bir bölgede nereye taşınabileceğini de içeren somut önerileri de barındıran, kurumların da görüşleriyle, şifahi görüşlerini de almış bir çalışma olacak. Yani kapsamlı bir dosya hazırlıyoruz sorunun çözülmesi için" demişti.