GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Mart 2022 Perşembe 11:23

Mahkemeden emsal karar: Vatandaşa müdahillik onayı!

İzmir 4. İdare Mahkemesi Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden geçirdiği K Alanları’na karşı dava açan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ne karşı süreçte müdahillik talebinde bulunan vatandaşların başvurusunu kabul etti. Mahkemeye başvuru yapan Avukat Ahmet Gonca, “İnsanlar zaten mağdurdu. Büyükşehir ve ilçe belediyesi hak kayıpları olmaması için çok güzel bir işlem yaptı. Canını zor kurtaran insanların üzülmesi doğru değil. Biz de hem avukat hem de mülkiyet hakkından kaynaklı mağdurlar olarak sürece dahil olduk” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- İzmir Depremi’nin ardından yıkılan ya da sahipleri tarafından ağır hasar gördüğü için yıkım kararı verilen binaların bulunduğu alanlar için geçerli olan “K alanı” yani korunacak alan sınırlarına ilişkin yargı süreci devam ediyor. İlçe belediyelerinin meclislerinden geçtikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de meclisinde onaylanan mahalle sınırlarında parsel bazlı “yüzde 20 emsal artışı” kararı verilmişti.

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası “K alanları” konusunu yargıya taşıyarak kentlerin altyapı ve sosyal donatı alanlarına etki edeceğini belirtti. Oda, emsal artışının uygun olmadığını dile getirirken mevcut hallerin üzerine yapılacak iki kat yüksekliğin park, yeşil alan ve diğer halka açık kullanımları etkileyeceğini belirtti.

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davaya vatandaşlar ve depremde mağdur olanlar “müdahillik” talebinde bulundu. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açılan dava için başvuran Meltem Gonca isimli vatandaşın başvurusunu kabul etti. Davalı idarenin yanında davaya müdahale talebi uygun bulunan Gonca’nın eşi ve avukatı Ahmet Gonca ise mahkemenin bu kararının emsal niteliği taşıdığını söyledi.

Avukat Gonca, “Deprem bölgesinde eşimin üzerine kayıtlı bir daire vardı. Söz konusu bina ağır hasar gördüğü için yıkıldı. Bizim gibi birçok kişi etkilendi. İnsanlar depremde 20-30 yıl önce emek vererek, fedakarlıklar yaparak kazandıkları konutlarını, işyerlerini kaybettiler. O dönem kazanılmış haklarını zaten yeni yönetmelik ve imar kanunundaki değişiklikler nedeniyle alamıyorlar. Bugün itibariyle baktığınızda yıkılan bir binanın yerine aynısını yapamıyorsunuz. İlçe belediyesi ve Büyükşehir depremde mağdur olanların haklarını korumak için “K Lejantı” getirdi. Bu da yıkılmadan önceki haklarının korunabileceği anlamına geliyordu. Ayrıca emsal artışı kararıyla binaların yenilenmesinin, yapılabilmesinin de önü açıldı. Belediyelerin aldığı bu karar depremde travma yaşamış insanların durumunu ortadan kaldırdı. Bu konunun odalar tarafından mahkemeye taşınması vicdanlarda kabul görmemiştir” dedi.

Kararın önemli olduğunu anlatan Gonca kendilerinin mülkiyet hakkından kaynaklı mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle yaptıkları başvurunun mahkeme tarafından kabul edilmesiyle sürecin başka bir noktaya taşınacağını söyledi. Gonca, “Biz bundan sonra kurumsal olarak aldığı kararın arkasında duran belediyelerin yanında olarak mahkemeye kendimizi anlatma fırsatı yakaladık. Vatandaşlar da bizler aracılığıyla dertlerini anlatacaklar. Çünkü bu konuda etkilenen insanlar içinde bulundukları durumu karar vericilere geçirebilirlerse mahkemenin kararı da olumlu olacaktır. Biz depremzedelerin yanında, belediyelerin yaptığı işlemin hukuki destekçileriyiz” diye konuştu.