GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Kasım 2022 Cumartesi 14:41

Mahkemeden Buca Cezaevi kararı... Bakanlığa 30 gün süre!

İzmirli avukatlar Avukat Senih Özay ve Hilal Elbüken Buca Cezaevi planları ile ilgili açmış olduğu plan iptal davasında yerel idare mahkemesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 30 gün içinde savunma yapmasını istedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi'nin alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi, alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatmıştı.

Büyükşehir Belediyesi’nin alana dair plan çalışmaları devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kendi planlarını askıya çıkarmıştı. Yeni planda 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi.  Ticaret ve konut alanı için 1,65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı.

AVM GİTTİ TİCARET KONUT ALANI GELDİ
Önceki planlarla karşılaştırıldığında AVM yapılmasının önünü açan ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine  ticaret ve konut alanı merkezi getirildi. Ayrıca sosyal donatı (okul, belediye hizmet alanı, otopark) alanlarının düşürüldüğü de görüldü. Yeşil ve açık alandaki artış ise çok sınırlı kaldı.

Eski plandaki 26 bin 460 metrekare ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine 42 bin 366 metrekare büyüklüğünde ticaret ve konut alanı getirildi. Sosyal donatı alanı ise 33 bin 211 metrekareden 23 bin 962’ye düşürüldü. Yeşil alanlar 20 bin 298 metrekareden 20 bin 500 metrekareye yükseltildi.



YARGIYA TAŞINMIŞTI
Avukat Senih Özay ve Hilal Elbüken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planının iptali için dava açmıştı. Söz  konusu alana dair plan yapma yetkisinin belediyelerde olduğu belirten avukatlar dilekçesinde “6306 sayılı Yasanın 4. maddesinde belirtilen gözlemsel verilere dayanılarak hazırlanacak gerekçeli raporun bulunmadığı, rezerv yapı alanı kavramının davalı idarece tek taraflı olarak belirlenemeyeceği /tanımlanamayacağı, somut olayda yapı ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Buca ilçesinde yeşil alan. park, sosyal ve kültürel kullanım alanları ihtiyacının göz ardı edildiği, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istenilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

MAHKEMEDEN ARA KARAR!
Dosyayı inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi ilk ara kararını açıkladı. Mahkeme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan savunmasını istedi. Mahkeme bakanlığın savunmasının ardından yürütmeyi durdurma talebini karar bağlayacak.

Kararda “Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten sonra incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20. ve 27.maddesinin 5.fikrası gereğince savunma ve ara kararı süresinin (30) gün olarak belirlenmesine, 17/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” denildi.