GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Temmuz 2022 Perşembe 18:45

Mahkeme Konak Belediyesi’ni haklı buldu... Gültepe planlarına vize!

İzmir Bölge İdare Mahkemesi Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda yürütmesi durdurulan Gültepe Planları’yla ilgili Konak Belediyesi’nin başvurusunu kabul etti. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararı kaldırılırken davanın reddine karar verildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi’nin 14 mahalleyi kapsayan Gültepe Planları’yla ilgili mahkemeden önemli bir karar çıktı. Bölge İdare Mahkemesi, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmenin durdurulması” yönündeki kararı kaldırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin başvurularını inceleyen Bölge İdare Mahkemesi, Gültepe Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği’nin bütününün iptali yönünde karar verilemeyeceğini belirtti. Alt mahkemenin aldığı kararı kaldıran bölge idare davayı da redetti.

Bilirkişi raporlarını da değerlendiren bölge idare mahkemesi; söz konusu planı nüfus artışı, 12 metre ve daha geniş yollardan cephe alan konut ada ve parsellerde ticaret kullanımına izin verilmesine dair hükümlerin pafta gösterimine yansıtılmadığı, sosyal ve teknik altyapı alanlarının mekânsal planlar yapım yönetmeliğinde öngörülen standartları sağlamadığı, planlama alanının dönüşümünün nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin modelin önerilmediği, konut alanlarının tek ada tek parsel olacağına ilişkin plan hükmünün çok hisseli parseller oluşmasına neden olacağı ve bu durumun planın uygulamaya geçirilmesini güçlendireceği, tünel ve etkileşim sahasında yapılacak uygulamalarda görüşü alınacak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Fen İşleri Daire Başkanlığı’yla ilgili uyum sorunu olduğu gibi iddiaları tek tek inceledi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi  Başkanı Hakim Leyla Kodakoğlu, Üyeler Mesut Akpınar ve Bilge Özdemir Aydın oy birliğiyle karar alırken 30 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere taraflara kararı tebliğ etti.