GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Ocak 2020 Cumartesi 11:08

Mahkeme kararını verdi: Bayraklı'da o planlar iptal!

İdare mahkemesi Bayraklı İlçesi’nde yüksel yapıların bir bölümünü de kapsayan Adalet ve Manavkuyu Mahalleleri İmar Planları’nı iptal etti. Büyükşehir ve Bayraklı meclislerinden geçen plana bölgede yaşayan çok sayıda kişi dava açıp itiraz etmişti.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’nin koordinasyonunda yapılan Bayraklı Adalet Mahallesi ve Manavkuyu Mahallesi’ni kapsayan 80 hektarlık alanı kapsayan imar planlarıyla ilgili mahkeme kararı verildi. Bölgede yaşayan vatandaşların açtığı davayı değerlendiren İzmir 3. İdare Mahkemesi,  1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını iptal etti.  Bayraklı’da Salhane Mahallesi’nden sonra yüksek yapıların bir kısmının girdiği alan olan Adalet Mahallesi’nde birçok kişi planlamaya iptal etmiş, belediye meclis toplantılarında eylemler yapmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı eski Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın imzalarını taşıyan plan kararları meclislerden de geçerek kabul edilmişti.

- BAŞKAN SANDAL’DAN PLAN KARARI: ÖNCELİK VATANDAŞIN HAKKI!

Mahkeme, iptal gerekçesinde birçok madde sıralarken ulaşım, yol ve altyapı yetersizliğini dayanak gösterdi. Üst ölçekli planlar ile uyumlu görünen alt ölçekli planlamanın bölgenin sosyolojik ve çevresel dokuya etkisinin hesaplanmadığını vurguladı. Ulaşım yolları, ana bağlantılar ve mekânsal düzenlemelerde yetersizlikler tespit edildi.

Planlama çalışmasının yapıldığı alan, meskun konut dokusundan oluşurken sınırları ise 1593/1 Sokak, 2131/18 Sokak, Haydar Aliyev Caddesi, Sakarya Caddesi, 278/5 Sokak, Şehit Pilot Üsteğmen Türker Aydın Sokak, 275/11 Sokak, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ve Manas Bulvarı ile çevrili bir alan olarak biliniyor.

Planlama alanında yer alan mülk sahipleri adına dava açan Avukat Şehrazat Mercan kararın ardından Bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazdıklarını söylerken bölgede yeni bir planlama yapılana kadar ruhsat kesilemeyeceğini söyledi. Mercan, “Buradaki sorun çok uzun süredir devam ediyordu. Bölgede yaşayan vatandaşların talepleri yerel idareciler tarafından göz ardı edildi. Mahkeme kararına göre yeni bir planlama yapılmalı ve vatandaşların hakkı korunmalıdır” dedi.